Hlavní obsah

Al-Kajdá chtěla zaútočit chemickými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Teroristická síť al-Kajdá chtěla opět zaútočit. Tentokrát byla připravena použít chemické zbraně. V centru jordánského Ammánu mohlo zemřít až 80 tisíc lidí. Atentát se podařilo odhalit. Informovala o tom v pondělí jordánská televize.

Článek

Podle jordánské bezpečnosti se šest útočníků podařilo zatknout a čtyři zabít. Jordánská bezpečnost také zabavila několik kamionů s 20 tunami výbušnin.

V oznámení, které televize zařadila hned po hlavní večerní zpravodajské relaci, bylo vidět nejen kamióny, ale také snímky chemikálií, které chtěli členové al-Kajdá použít. "Měla to být největší a nejničivější akce v dějinách Jordánska a mělo při ní zahynout až 80 000 lidí. V Iráku operaci plánoval Azmi Džajjusí, který přijímal rozkazy přímo od abú Músy Zarkávího. Přísahal mu věrnost, když se setkali ve výcvikovém táboře al-Kajdá v Afghánistánu," sdělila televize.

Jordánec Zarkáví je odborník na chemické a biologické zbraně a USA na jeho hlavu vypsaly odměnu deseti miliónů dolarů. Nyní údajně působí v Iráku, podle USA je napojen na al-Kajdá a má v Iráku rozpoutat občanský konflikt.

V pondělí se Zarkáví na webové stránce přihlásil k odpovědnosti za sobotní sebevražedné atentáty u ropného terminálu v jižním Iráku, při nichž zahynuli kromě atentátníků tři američtí námořníci.

Přiznali se

Televize odvysílala osobní doznání zatčených. Džajjusí se přiznal, že se podrobil výcviku pod velením abú Músy.

"Dostal jsem lekce týkající se výbušnin a velmi ničivých jedů a pak jsem přísahal abú Músovi věrnost. Znovu jsem se se Zarkávím sešel v Iráku. Přikázal mi, abych jel do Jordánska s Jordáncem Muvaffakem Advanem a připravil vojenské operace v Jordánsku," řekl.

V Jordánsku pak začal shromažďovat chemikálie a informace o možných cílech atentátů. "Podařilo se nám nakoupit a shromáždit 20 tun chemických látek, které by stačily na všechny operace v Jordánsku," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám