Hlavní obsah

27 izraelských pilotů odmítlo útočit na Palestince

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Sedmadvacet izraelských pilotů odmítlo dopisem šéfovi letectva Danu Halucovi sloužit na palestinských okupovaných územích, neboť tuto činnost považují za neetickou. Iniciativa se formovala několik týdnů a její roznětkou se staly vražedné útoky na vůdce palestinských militantních hnutí, při nichž izraelské rakety a bomby zabíjely i civilisty.

Foto: Milan Haluška

Landek park

Článek

"My, veteráni i aktivní piloti, kteří jsme sloužili i dosud sloužíme státu Izrael, odmítáme vykovávat ilegální a nemorální rozkazy k útokům, jaké Izrael provádí na (okupovaných) územích," stojí v dopise, který letci předali ve středu.

Nechci zabít matku s dítětem

"My, pro něž je armáda a letectvo součástí života, odmítáme nadále útočit na nevinné civilisty," uvedli signatáři s tím, že podobné operace ve skutečnosti nezlepšují, ale zhoršují bezpečnostní situaci Izraele.

Jeden ze signatářů dopisu řekl listu Jediot Achronot, že se rozhodl k iniciativě připojit dřív, než se jednou vrátí "domů a dozví se, že zabil matku s dítětem".

Mezi vzbouřenými piloty je penzionovaný generál Jiftah Spector, který proslul za jomkipurové války s arabskými sousedy v roce 1973 a s 15 sestřely nepřítele je považován za dvojku v historii izraelského letectva.

Byli okamžitě propuštěni

První reakce velení letectva se však obrátila proti devíti signatářům, kteří jsou dosud v aktivní službě: všichni byli okamžitě staženi ze služby. Na svou práci musí prozatím zapomenout i několik expilotů působících dnes jako letečtí instruktoři. "To nejsou lidé, kteří by měli vychovávat novou generaci letců," řekl šéf letectva Haluc.

"Stejně již nelétali"

Šéf letectva deníku Ha'rec již ve středu v noci řekl, že s piloty naloží stejně jako loni armáda s vojáky pozemních sil, kteří odmítli působit na okupovaných územích. Měli by tedy nyní podstoupit pohovor se svými veliteli a pokud se od revolty nedistancují, budou trvale vyřazeni ze služby. "Tato metoda se osvědčila," podotkl.

Haluc také upozornil, že 27 revoltujících pilotů je jen kapka v moři tisíců jiných letců. Zdroje z letectva navíc tvrdí, že většina ze 27 mužů již dávno neslouží kvůli vysokému věku. "Vesměs odešli před mnoha lety," řekl listu The Jerusalem Post generál letectva Eliezer Škedi. "Cynicky a neférově zneužívají svou minulost k vyjádření politického postoje," dodal.

Rozmanité reakce

Nejnovější pokus vojáků zahrát navzdory vojenské disciplíně na strunu etického zacházení s okupovaným národem vyvolal rozmanité reakce na politické scéně.

Exprezident Ezer Weizman, který byl rovněž pilotem (ve 40. letech se školil v Československu) řekl, že dotyční letci by měli "stáhnout ocas a co nejrychleji odejít ze vzdušných sil".

Také ministr za pravicový Likud Uzi Landau uvedl, že fenomén odmítání služby je třeba "vykořenit" a že "dotyční pánové by měli být propuštěni z armády".

Bývalý vůdce Strany práce Amram Micna uvedl, že "kolektivní odmítání" je nepřijatelné, za dopis se však postavil se slovy, že jde o "politické vyjádření nejlepších lidí Izraele".

Poslankyně levicového Merecu Zehava Gal Onová se domnívá, že iniciativa je dalším důkazem rozkladného vlivu okupace na izraelskou společnost.

Gideon Meir z ministerstva zahraničí avizoval, že kauzu využijí Palestinci a zahraniční tisk k tomu, aby opět kritizovali metodu cíleného zabíjení vybraných palestinských vůdců.

Zanedlouho jeho slova potvrdil poradce palestinského vůdce Jásira Arafata Tajjib Abd ar-Rahmám, který pilotům k jejich postoji poblahopřál. "Odmítají sloužit politice, která vede region do kolotoče násilí," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám