Hlavní obsah

Druhá debata bude virtuální. Trump se jí účastnit nechce

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Druhá debata prezidentských kandidátů v USA bude virtuální. Oznámila to komise pro prezidentské debaty. Ta argumentuje Trumpovým onemocněním covidem-19. Každý z kandidátů se bude účastnit debaty z jiného místa, zatímco moderátor a diváci zůstanou ve studiu v Miami. Pro Trumpa je nová forma debaty nepřijatelná a nechce se jí účastnit. Oficiálně se ale zatím nevyjádřil. V jaké podobě, a zda vůbec, by pak debata proběhla, není jasné.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Debata prezidenta Donalda Trumpa a Joea Bidena

Článek

Komise uvedla, že debata bude mít podobu setkání s občany. Ti se budou ptát a kandidáti budou na otázky odpovídat.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

„Nehodlám se účastnit virtuální debaty,” reagoval Trump. Podle něj by šlo o ztrátu času. Mluvčí Bidenovy kampaně naopak potvrdila, že má bývalý viceprezident o debatu i přes změnu podoby stále zájem.

„Těší se na to, že bude mít možnost si popovídat přímo s občany a představit jim svůj plán na sjednocení země a znovuobnovení ekonomiky, kterou vedení Donalda Trumpa zdědilo v silném stavu, ale dostalo ji do nejhorší podoby od Velké hospodářské krize,” stojí v prohlášení.

Měsíc do voleb

Komise s prezidentem Trumpem své rozhodnutí nekonzultovala. Podle amerických médií by mu případná absence v debatě mohla uškodit. Voliči jdou k urnám 3. listopadu, debaty tak pro něj představují jednu z posledních možností, jak oslovit voliče a stáhnout Bidenův náskok v průzkumech.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Test koronavirovou infekci u Trumpa prokázal před týdnem, desítky hodin po první televizní debatě s Bidenem. Demokratického kandidáta na post v Bílém domě však tehdy nenakazil. Dnes Trump řekl, že si myslí, že už není vůbec nakažlivý.

Debata Bidena s Trumpem vzbudila rozpaky, Trumpovi moc nepomohla

Volby USA

Třetí a poslední televizní duel je naplánovaný na 22. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám