Hlavní obsah

ANO posiluje, volby by vyhrálo před Piráty a ODS

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se v září podle volebního modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 31 procent hlasů. Piráti by dostali 13,5 a ODS 12,5 procenta. Do Sněmovny by se dostaly i všechny nyní zastoupené strany.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v září 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb.

Článek

SPD průzkum přiřkl podporu 7,5 procenta, ČSSD sedm a KSČM 6,5 procenta. Trojice STAN, TOP 09 a KDU-ČSL by podle agentury měla shodnou podporu 5,5 procenta.

Z dalších stran průzkum zmínil dvouprocentní podporu Zelených a 1,5 procenta pro Trikolóru.

Hilšer bude znovu kandidovat na prezidenta

Prezidentské volby

Posílení ANO může souviset s Čapím hnízdem

Výsledek ANO znamená posílení, v srpnovém průzkumu Medianu dostalo hnutí 29,5 procenta.

„Posilování ANO 2011 může souviset s rozhodnutím žalobců v kauze Čapí hnízdo. Jestli se jedná o jednorázový nárůst preferencí spojený právě s touto událostí, nebo zda půjde o dlouhodobý trend, nám ukážou až volební modely v následujících měsících,“ shrnul Median, který zaznamenal rovněž sestupný trend podpory hnutí SPD.

V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by hnutí ANO útočilo na zisk okolo 33 procent, potenciál Pirátů je 19,5 a ODS 17 procent. V případě SPD dosahuje 12, u ČSSD 9 a KSČM 8 procent. Hnutí STAN by teoreticky mohlo oslovit až 10,5 procenta lidí, TOP 09 rovných 10 procent a lidovci 7,5 procenta.

Hypotetická volební účast by dosáhla 64 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám