Hlavní obsah

Zveřejnění zadání přijímaček bylo neoprávněné, tvrdí právní analýza Cermatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) má právní analýzu, podle které bylo zveřejnění zadání jednotných přijímacích zkoušek, které se konaly 12. dubna, neoprávněné. Zadání testových otázek a formulace možných odpovědí jsou autorským dílem a neexistuje veřejný zájem, který by odůvodňoval tento zásah do autorského práva, sdělil mluvčí Cermatu Jan Pohanka. Zadání zveřejnila minulý čtvrtek na svém webu iniciativa Maturitní data – odtajněno.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Centrum bude postupovat tak, aby bylo postaveno na jisto a veřejně sděleno, že není možné, aby jedinci nebo skupina rozhodovali o tom, co je veřejným zájmem, a to jen na základě svých úsudků, či dokonce spekulací,” uvedl Cermat.

Podle Oldřicha Botlíka z iniciativy Maturitní data – odtajněno, který test zveřejnil, není zadání testu chráněno autorským zákonem, odvolává se rovněž na veřejný zájem.

Tajně ofocená či naskenovaná zadání se objevila na internetu i po státních maturitách v minulých letech, uvedl. Myslí si, že Cermat zvýhodňuje uchazeče, kteří si zadání umějí obstarat například díky kontaktům svých rodičů ve školách nebo na internetu. [celá zpráva]

Zveřejnění až po náhradních termínech

Tvrzení, že zveřejněním byla zajištěna rovnost i pro ty, kteří „nemají konexe”, je podle Pohanky spekulativní a hraničící s pomluvou.

„Neexistuje takový veřejný zájem, který by odůvodňoval tento masivní zásah do autorského práva,” sdělil mluvčí.

Cermat se zveřejnění testů nebrání, ale chce tak učinit až po náhradních termínech přijímacích zkoušek na střední školy, tedy po 12. květnu.

Reklama

Související články

Státní přijímací zkoušky poprvé

Ve středu poprvé se bezmála 90 tisíc žáků podrobilo státním přijímacím zkouškám na střední školy s maturitními obory. Školy by sice neměly být státními testy...

Výběr článků

Načítám