Hlavní obsah

Zaměstnanci stráví u počítačů celkem 18 dnů v roce řešením zbytečných problémů

Právo, Petr Kotek

Průměrný zaměstnanec stráví každý pracovní den celých 38 minut řešením zbytečných problémů spojených s výpočetní technikou a počítačovými programy. Za týden toto zdržení, po které se nevěnuje své práci, představuje tři hodiny, za měsíc 12 hodin a za rok rovných 18 dní. Vyplývá to ze studie CAP Gemini Ernst&Young.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úroveň uživatelských znalostí potřebných pro běžnou každodenní práci s počítačem je podle odborníků stále velmi rozdílná. Proto před časem vznikl koncept takzvaného „počítačového řidičáku“ ECDL (v mimoevropských zemích označovaného jako ICDL). Bylo třeba definovat pojem počítačová gramotnost a stanovit objektivní minimum znalostí, které člověk potřebuje, aby mohl informační technologie, zejména výpočetní techniku a její programové vybavení, úspěšně a efektivně využívat.

Nazmar přijde 7 % pracovní doby

„Uvědomíme-li si, že zmíněných promarněných osmnáct pracovních dní představuje téměř sedm procent pracovní doby, je nasnadě, že počítačově gramotný zaměstnanec je pro zaměstnavatele nepoměrně levnější než ten, jenž práci s počítačem nezvládá nebo se ji učí metodou pokus - omyl,“ říká Jiří Chábera, manažer ECDL pro Českou republiku.

Podle Chábery je prokazatelné, že držitel některého z ECDL certifikátů, tedy počítačově gramotný zaměstnanec, může být pro zaměstnavatele dokonce o 30 procent levnější než běžný zaměstnanec.

„Počítačově plně gramotný zaměstnanec nejenže ušetří spoustu svého pracovního času, který může věnovat smysluplnější činnosti, ale také pracuje samostatněji a zároveň nevyžaduje spolupráci od technické podpory, čímž se i toto oddělení může věnovat jiným záležitostem,“ tvrdí Chábera.

Certifikáty používá celá EU

Koncept ECDL spočívá v tom, že předkládá mezinárodně uznávanou, objektivní a standardizovanou metodu pro ověření počítačové gramotnosti pomocí praktických testů.

Úspěšní absolventi ECDL testů získají doklad o dosažení mezinárodně uznávané kvalifikace pro práci s počítačem – ECDL Certifikát, který je v rámci států Evropské unie doporučen a používán jako standard základní počítačové vzdělanosti. Tento certifikát deklaruje, že jeho držitel úspěšně absolvoval mezinárodní testy a aktivně zvládá základní praktické dovednosti pro všestrannou a efektivní práci s počítačem. Je určen pro běžné uživatele, u kterých se nepředpokládá předchozí hlubší vzdělání ani znalosti z oblasti počítačové techniky.

Licenci k šíření ECDL konceptu v České republice získala už v roce 1999 Česká společnost pro kybernetiku a informatiku. Je to nezisková organizace, která ručí za kvalitu ECDL testování v ČR a vydává ECDL Certifikáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám