Hlavní obsah

Zájem o absolventy VŠTE výrazně stoupá

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolventi českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) nemusejí mít obavy, že by firmy o jejich znalosti a dovednosti neměly zájem. Ze sta jich pětadevadesát najde zaměstnání bez vážnějších problémů.

Foto: Profimedia.cz

Bez práce zatím zůstává pouhých pět procent absolventů VŠTE.

Článek

Ukázal to aktuální propočet podle společné metodiky ministerstev školství a práce a sociálních věcí.

Výběr oboru ovlivní šance na uplatnění

Bez práce zatím zůstává pouhých pět procent absolventů, ale i toto číslo je relativní, neboť jak Právu řekla ředitelka Útvaru pro vnější vztahy VŠTE Ludmila Opekarová, v průzkumu jsou zahrnuti rovněž studenti čekající na zápis na jiné vysoké škole nebo zapsaní do programu placeného celoživotního vzdělávání.

„I ti se pro tuto statistiku vykazují jako nezaměstnaní. Výsledné číslo je tedy ještě o něco lepší. To je pro nás i studenty velmi dobrá zpráva. Potvrzuje se tak, že už výběr studijního oboru a vysoké školy ovlivňuje pozdější uplatnění na trhu práce,“ dodala Opekarová.

Cení se zkušenosti z praxe

Firmy si u vysokoškoláků z budějovické techniky cení nejen odbornost a specializaci v oborech, jako jsou strojírenství, doprava, stavebnictví nebo ekonomika podniku, ale i pracovní zkušenosti a kontakty se zaměstnavateli z odborných praxí, mezi nimiž nechybí ani Jaderná elektrárna Temelín. Ty na škole trvají celý semestr a jsou v českém vysokoškolském prostředí nadstandardní.

Na stáže jezdí i do Číny

Pracovní stáže během studia hodnotí pozitivně i zaměstnavatelé. „Za pět měsíců máme možnost stážisty velmi dobře poznat a oni naopak zjistí, co obnáší práce v jaderné elektrárně. Něco podobného žádné pracovní pohovory nebo výběrová řízení nenabízejí. Lidově řečeno, my ani studenti nekupujeme zajíce v pytli,“ podotkl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Marek Sviták.

Mezi další bonusy VŠTE patří studijní pobyty v zahraničí. Ty pomáhají rozvíjet rovněž jazykové dovedností a schopnosti spolupráce. Vedle dnes už běžného programu Erasmus mají studenti možnost vyjíždět na pracovní stáže i na partnerské univerzity v Číně, Rusku a v Jižní Koreji.

Jeden světový jazyk podmínkou

„Firmy chtějí hlavně technicky vzdělané pracovníky, kteří ovládají alespoň jeden světový jazyk. Na špici zájmu je tradičně ekonomika podniku a také konstrukce staveb a logistické technologie. A co nás těší zvlášť, už i strojírenství,“ shrnul stručně požadavky zaměstnavatelů Vojtěch Stehel, ředitel Projektového a inovačního centra VŠTE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám