Hlavní obsah

Přihlášky k Národním srovnávacím zkouškám se hrnou ve velkém

Novinky, bob, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem uchazečů o studium na VŠ zúčastnit se Národních srovnávacích zkoušek překonává dosavadní odhady. Jen ve středu 18. března se za jediný den přihlásilo k následujícímu, v pořadí již čtvrtému termínu NSZ, rekordních 2 637 uchazečů. Společnost Scio vzhledem k vysokému zájmu prodloužila uzávěrku přihlášek do nedělní půlnoci (22. března).

Článek

Národní srovnávací zkoušky (NSZ) jsou letos nezbytností, případně alternativou pro uchazeče o studium na 52  fakultách vysokých škol, přičemž jedna z nich je slovenská. V předchozím březnovém termínu se zúčastnilo NSZ více než 18 000 uchazečů a pro dubnový termín se odhadovala účast asi 20 000 uchazečů. Elektronické přihlášky prostřednictvím www.scio.cz/nsz se však v posledních dnech přímo hrnou. Očekává se, že počet účastníků čtvrtého termínu NSZ (koná se v sobotu 4. dubna 2009) dosáhne hranice 23 000.

Na mnohé fakulty jsou NSZ povinné

Zhruba polovina z těch fakult, které podle výsledků NSZ přijímají uchazeče, stanovila účast v NSZ jako povinnou. Mezi fakulty, které stanovily tuto povinnost přitom patří takové, o které je každoročně obrovský zájem, např. Fakulta sociálních studií MU v Brně, Fakulta sociálních věd UK v Praze, Právnická fakulta UK v Praze, Právnická fakulta UP v Olomouci, Filosofická fakulta UP v Olomouci, Národohospodářská fakulta VŠE v Praze, Ekonomická fakulta TU – VŠB v Ostravě a řada dalších.

Ani uchazeči o přijetí na fakulty, které NSZ povinné nemají, by si neměli nechat ujít příležitost zúčastnit se NSZ. Mají totiž šanci zajistit si přijetí na vysokou školu bez nutnosti zúčastnit se přijímacích zkoušek a mohou se soustředit na maturitu.

Nově prezenční kurz Obecných studijních předpokladů

Řada účastníků NSZ se po svých prvních výsledcích snaží připravit na zkoušky lépe. Společnost Scio v tomto roce poprvé nabízí prezenční kurz Obecné studijní předpoklady k přípravě na zkoušku, která je ze strany fakult vysokých škol jednoznačně nejpožadovanější (až na výjimky ji požadují téměř všechny fakulty přijímající podle výsledků NSZ).

Národní srovnávací zkoušky

Národní srovnávací zkoušky (NSZ) organizuje společnost Scio a podle jejich výsledků přijímají desítky vysokých škol své uchazeče ke studiu. Konají se v několika termínech během celého roku a na různých místech v ČR a SR. Většina fakult požaduje po uchazečích zkoušku Obecné studijní předpoklady. Výsledek pak mohou uchazeči využít v přijímacím řízení na více fakultách. Více na www.scio.cz/nsz.

Prezenční kurz probíhá standardně ve třítýdenní nebo šestitýdenní variantě, nově však mají uchazeči možnost využít také jednodenního intenzivního kurzu. Zbývá již však jen několik volných termínů kurzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám