Hlavní obsah

Německou maturitu už mají, českou absolvují za rok

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednu maturitu mají za sebou, druhá je ještě čeká v příštím roce. Řeč je o studentech Německé školy v Praze. Po sedmi letech zde začátkem června odmaturovali první studenti v rámci Školy česko-německého setkávání, kteří jsou nyní způsobilí ke studiu na německých vysokých školách.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vysvědčení o způsobilosti ke studiu na vysoké škole předá studentům ve středu velvyslanec SRN Helmut Elfenkämper. Maturitní zkoušku podle českých zákonů budou studenti skládat v příštím roce.

Německou maturitní zkoušku na pražské škole letos absolvovalo 21 Čechů a 17 Němců. Nejlepším studentům škola poskytuje možnost dosáhnout na stipendium na některé z německých vysokých škol.

Německá škola původně vznikla jako výhradně zahraniční škola určená dětem z německy hovořících rodin, v roce 2001 pak vznikla v jejím rámci Škola česko-německého setkávání jako soukromé osmileté gymnázium s výukou vybraných předmětů v německém jazyce.

Odlišná kultura výuky a jiné vztahy

Zástupci školy uvádějí, že přítomnost německých učitelů přináší do tříd odlišnou kulturu výuky i vztahů mezi žákem a učitelem, rodiči a školou.

Žáci ukončují studium ve dvou krocích. Nejprve ve 12. třídě skládají německou maturitní zkoušku, o rok později je pak čeká česká maturitní zkouška, na níž jsou připravováni prostřednictvím povinných vyučovacích hodin a odborných seminářů.

Zatímco čeští studenti mohou získat německou maturitní zkoušku v Praze, němečtí studenti mohou dosáhnout na českou maturitu na svém území. V rámci projektu Pirna jim tuto možnost nabízí zdejší Gymnáziu Friedricha Schillera.

Reklama

Související články

Kánon úspěšné maturitní přestřelky

Od dnešního dne až do 20. června budou čeští školáci skládat maturitní zkoušku. Konkrétní termín, kdy žáci předstoupí před zkušební komisi, vybírali ředitelé...

Výběr článků

Načítám