Hlavní obsah

Anglická škola s vlastní zoo získala ocenění za ekologický přístup

Novinky, Jan Zelený, Scio, The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na udílení učitelských cen Teaching Awards ve Velké Británii letos uspěla i netradiční škola Cardinal Wiseman School z města Coventry, která se může pochlubit vlastní zoologickou zahradou.

Článek

Její představitelé si z udílení Teaching Awards odnesli cenu za zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Pro rok 2009 tak škole náleží označení nejzelenější školy v Británii.

Školní minizoo začala na Cardinal Wiseman School vznikat celkem nenápadně před 14 lety, kdy se asistent ředitele Sean O'Donovan rozhodl zakoupit škole pár králíků a kuřat. Postupně se však počet zvířat značně rozrostl. Dnes mají na Cardinal Wiseman School například i činčily, prasata, shetlandské poníky, domestikované lamy, kachny nebo hroznýše královského.

Žáci ve věku od 11 do 18 let mají v rámci rozvrhu za úkol zvířata krmit a pečovat o ně. Navíc se věnují i práci na školní zahradě. Produktů zoo a zahrady se snaží škola maximálně využít. Žáci se stravují masem a vejci z domácí produkce. Ze zahrádky si jídelníček doplňují vlastnoručně vypěstovanými rajčaty, bramborami, jahodami či třešněmi. Škola produkuje i vlastní čaj s nálepkou "fair trade" nebo vlnu z lamy alpaky.

Někteří žáci mají práci v zoo a na zahradě jako brigádu v období prázdnin či o víkendech. Svoji budoucnost chtějí mnohdy zasvětit povolání zvířecího ošetřovatele nebo chovatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám