Hlavní obsah

Ve španělské jeskyni objevili desítky působivých rytin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V jeskyni v severošpanělském přímořském letovisku Lekeitio došlo k nálezu asi 50 rytin, které vznikly před 14 tisíci lety. Jak informoval zpravodajský server BBC News, obrazy znázorňují koně, bizony, kozy a nezvykle také dva lvy.

Foto: Profimedia.cz

Místní představitel Andoni Iturbe (vlevo) s profesorem Cesarem Gonzalezem, odborníkem na pravěk, v jeskyni s rytinami.

Článek

Jeskyně s rytinami se nachází pod jednou z budov v centru vesnice Lekeitia v Baskicku. „Do jeskyně Armintxe je velmi složitý přístup, protože je umístěna pod obytnou budovou,” vysvětlil podle serveru BBC místní představitel Andoni Iturbe.

Unikátní velikost i vyobrazení lvů

Nezvyklá je na rytinách také jejich velikost. Některá vyobrazení totiž svými rozměry značně přesahují doposud nalezené obrazy. Jeden z koní je přibližně 150 centimetrů dlouhý.

Podle BBC se o jeskynním umění z obce Lekeitia hovoří jako o „nejpůsobivějších” rytinách, jaké kdy byly nalezeny na Pyrenejském poloostrově. Unikátní je pro tuto španělskou oblast vyobrazení lvů.

Kontakty mezi lovci

Místní obyvatelé prý o jeskyni věděli, ale nikdo se neodvážil 50 metrů do jejího nitra, kde byly rytiny objeveny. Mezi obrazy je asi 30 zvířat, dále pak různé tvary jako půlkruhy, přičemž některé z nich jsou údajně „totožné” s těmi nalezenými ve francouzských Pyrenejích.

Podobné rysy podle paleontologů naznačují, že mohly existovat kontakty mezi skupinami lovců a sběračů v obou oblastech.

Kvůli nepřístupnosti a snaze zachovat rytiny nebude jeskyně otevřena veřejnosti, ale úřady využijí moderní technologie, aby lidem nové nálezy ukázaly.

V květnu byly u nedalekého města Berriatúa rovněž objeveny jeskynní rytiny a malby staré asi 14 tisíc let. Zhruba 70 zvířecích postav bylo odhaleno v jeskyni Atxurra asi 300 metrů pod zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám