Hlavní obsah

V nominacích na absurditu roku zatím vede identifikační číslo provozovny

Novinky, Karel Kvapil

Povinnost označit každou provozovnu speciálním identifikačním číslem je jedním z nejčastěji zmiňovaných nesmyslných byrokratických nařízení uložených podnikatelům, která se objevují v letošním ročníku ankety Absurdita roku. Zbytečnost nařízení dokládá i to, že ministerstvo průmyslu a obchodu toto nařízení už rok po vstupu v platnost plánuje zrušit.

Foto: Profimedia.cz

Vítězná Absurdita roku 2011 bude vyhlášena v polovině letošního listopadu.

Článek

Povinnost označit každou provozovnu desetimístným identifikačním číslem platí od loňského července, kdy nabyla účinnosti novela živnostenského zákona. Všechny provozovny měly být takto označeny původně od 1. srpna 2011, pod hrozbou až stotisícové pokuty. Termín byl později posunut o rok.

Povinnost skončila dříve, než začala

„Přidělování čísel bylo zastaveno ještě dřív, než nám bylo přiděleno, protože nikdo nevěděl, k čemu evidenční čísla mají sloužit, když už každá provozovna musí mít v označení IČ,“ popisuje svou zkušenost s tímto nařízením Martin Šampalík, který získal v roce 2008 titul Byznys rebel.

Že jde o zbytečné nařízení, dokazuje i postup ministerstva průmyslu a obchodu. To navrhuje v další novele živnostenského zákona, která byla koncem července odeslána do připomínkového řízení, tuto povinnost zrušit. Identifikační číslo provozovny by se tak v budoucnu mělo využívat jen jako referenční údaj mezi Živnostenským rejstříkem a Registrem osob.

Popularita podnikatelských soutěží roste

Anticena Absurdita roku 2011, která se snaží na nesmyslná administrativní zatížení a zbytečné náklady upozornit, se vyhlašuje v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011. Do jejich šestého ročníku se přihlásilo rekordních 5857 podnikatelů, což je oproti loňskému roku nárůst o 42 procent.

Nominovat nesmyslná nařízení veřejnost může do září na www.firmaroku.cz. Poté proběhne hlasování veřejnosti a vítězná Absurdita roku 2011 bude vyhlášena v polovině listopadu.

Příklady úspěchů ankety Absurdita roku
Absurditu roku 2010 - povinnost nosit na úřad dokumenty, které úředníci mohou získat online - zrušila Česká správa sociálního zabezpečení prakticky po jejím vyhlášení.
Po vyhlášení anticeny za rok 2009 byla ze zákona odstraněna povinnost mít v ordinaci fyzioterapeutů ledničku.
Absurditu roku 2008 – „S ekologicky čistou zeminou na skládku“ – vyřešil nový zákon o odpadech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám