Hlavní obsah

V Londýně našli nejstarší dokument o Británii, uchovalo ho bahno

Jedna z více než 400 tabulek, které objevili archeologové při vykopávkách v centru Londýna, je nejstarším ručně psaným dokumentem, který byl kdy v Británii nalezen. S odvoláním na Muzeum londýnské archeologie o tom informovala agentura AP.

Archeologové našli nejstarší ručně psaný dokument v BritániiVideo: Novinky/AP

 
Článek

Dřevěné tabulky, které byly původně obalené voskem, do kterého se rylo, našli vědci při záchranných archeologických pracích na místě budoucího sídla finanční společnosti Bloomberg v londýnské City.

Nejstarším ručně psaným dokumentem nalezeným na území Británie je tabulka s římským datem odpovídajícím 8. lednu roku 57 našeho letopočtu. Osvobozený otrok na ní slibuje, že splatí dalších 105 denárů za zboží, které mu doručili.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z římských dřevěných destiček nalezených při vykopávkách v Londýně

Další z 87 tabulek, u nichž se nápis podařilo rozšifrovat, obsahuje nejstarší zmínku o britském hlavním městě. „V Londýně, Mogontiovi” stojí na dřevěné destičce, jejíž stáří vědci stanovili na léta 65 až 80 našeho letopočtu, kdy se metropole jmenovala Londinium a vládli jí Římané.

„Mluví k nám jejím prostřednictvím první generace Londýňanů,” uvedla archeoložka Sophie Jacksonová.

Bahno z řeky

Římané založili Londýn po invazi na britské ostrovy v 1. století našeho letopočtu. Destičky s nápisy, které se vryly přes voskovou vrstvu do dřeva, podle vědců dokazují, že již krátce po založení bylo město významným centrem obchodu. Na tabulkách jsou totiž zapsány například údaje o dodávkách piva, objednávkách jídla či právní předpisy.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dřevo se dochovalo díky bahnu z řeky Walbrook, která kdysi tekla přes Londýn. „Naše lepkavé bahno z Walbrooku je jako pompejský popel nebo láva v Herculaneu,” uvedla Jacksonová s odkazem na dvě starořímská města postižená výbuchem Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu, která se díky sopečnému materiálu zachovala dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám