Hlavní obsah

Studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého za pět let darovali 1255 litrů krve

Novinky,

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci se již několik let snaží aktivně podporovat dárcovství krve. Díky akci z minulého týdne Daruj krev s rektorem a celoroční výzvě Daruj krev s UP již přes pět let pravidelně přivádí své studenty a zaměstnance na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Aktuální statistika dárcovství školy čítá 2670 členů akademické obce, kteří darovali celkem 1255 litrů krve. To si lze představit například jako 12 naplněných van.

Foto: UP - Milada Hronová

Snímek z cyklu Daruj krev s rektorem (rektor Jaroslav Miller vpravo), který proběhl v rámci Akademického týdne.

Článek

Iniciativa na podporu bezplatného dárcovství krve se na UP poprvé objevila už v roce 2011, kdy proběhla v rámci výročí znovuobnovení univerzity týdenní výzva Daruj krev s rektorem (ten současný je historik Jaroslav Miller – pozn. red.).

O tři roky později vznikla mezi dárci pravidelná celoroční soutěž Daruj krev s UP.

Dárcovství mají v krvi

Z celkového počtu více než dvou a půl tisíc lidí hned polovina darovala krev vůbec poprvé. V prvním roce se do výzvy zapojilo na 300 studentů a zaměstnanců, loni to již byl více než dvojnásobek.

Foto: UP - Milada Hronová

„Jsme rádi, že bezplatné dárcovství krve mají naši akademici a studenti takříkajíc v krvi. Ještě víc nás ale těší, že se nám daří motivovat k prvnímu odběru stále více prvodárců z řad univerzity,“ uvedl Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP, který za výzvou stojí.

Právě za prvodárce jsou zaměstnanci Fakultní nemocnice Olomouc vděční nejvíce. „Udělat první krok a zjistit, že odběr krve nebo plasmy není žádný náročný zákrok, je pro mnohé velice těžké, a proto jsme rádi za to, že k tomu studenty někdo ponoukne,“ poznamenala Lucie Vybíralová z transfuzního oddělení.

Foto: UP - Milada Hronová

Poslední akce se zúčastnilo 93 dárců.

Od loňského roku probíhají při univerzitě dvě týdenní výzvy Daruj krev s rektorem, v únoru u příležitosti Akademického týdne UP a na podzim v rámci oslav 17. listopadu. Kromě toho již pátým rokem trvá celoroční soutěž Daruj krev s UP, ve které se ke konci roku losují výherci deseti zajímavých cen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám