Hlavní obsah

Stephen Hawking se konečně podívá do vesmíru. Už prý nedoufal

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejslavnějších vědců na světě, britský astrofyzik Stephen Hawking, se pravděpodobně dočká splnění svého snu. Po letech teoretického studia kosmologie se do vesmíru má opravdu podívat. Na palubě své kosmické lodě SpaceShipTwo jej tam plánuje dostat britský miliardář Richard Branson.

Foto: Oxford Union/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Britský astrofyzik Stephen Hawking

Článek

„Když mi nabídl křeslo v raketě své společnosti Virgin Galactic, bez váhání jsem řekl ano. A od té chvíle jsem nezapochyboval,“ přiznal Hawking v pořadu Good Morning Britain televize ITV.

„Myslel jsem, že už mě nikdo nevezme,“ prohlásil dále vědec podle listu The Independent s tím, že nikdy nedoufal, že by byl schopen cesty do kosmu.

V roce 1963, když mu bylo pouhých 21 let, Hawkingovi diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). Ta ho nakonec upoutala na invalidní vozík a znemožňuje mu ovládat svalstvo.

Lékaři mu tehdy předpovídali dva roky života, on ale významně přispěl k rozvoji kosmologie a stal se jedním z nejznámějších vědců. Nyní mu je 75 let. [celá zpráva]

Vesmírný turismus

Bransonova společnost Virgin Galactic plánuje v dohledné době vysílat turistické lety do vesmíru. První komerční let chtěl podnikatel uskutečnit již v roce 2009. Kvůli problémům jej však musel odložit.

Foto: Profimedia.cz

Richard Branson s novou verzí své rakety SpaceShipTwo

Naposledy kvůli havárii prototypu vesmírné rakety SpaceShipTwo v roce 2014, která stála život jednoho pilota. [celá zpráva] Do nové verze této okřídlené vesmírné rakety se vejde šest pasažérů a dva piloti.

Podobné plány nedávno odhalil i další miliardář Elon Musk se svou společností SpaceX. Dvojici pasažérů chce vyslat na Měsíc a zpátky již příští rok. [celá zpráva]

Hawking bude na rozdíl od nich cestovat zdarma. Jak však upozorňuje server Daily Mail, není jasné, kdy k cestě dojde, ani kdo další bude na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám