Hlavní obsah

Sestřiček studuje více. Zájem vzrostl i díky platům

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší ohodnocení i prestiž zdravotníků v pandemii přivedly řadu mladých lidí na středoškolské zdravotnické obory. Nedostatek sester by se tak mohl do budoucna částečně kompenzovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšený zájem rozhodně ovlivnila pandemie, větší prestiž a lepší ohodnocení zdravotníků, perspektiva zaměstnání, u některých žáků i v kombinaci s rodinnou tradicí,“ popsala Právu ředitelka Střední zdravotnické školy Jindřichův Hradec Běla Picková.

„Ve srovnání s rokem předcházejícím byl na naší škole letos nárůst uchazečů o obor praktická sestra o třetinu vyšší. Díky tomu jsme přijali do 1. ročníku více žáků a obě třídy jsou naplněné z 94 procent, což je v příhraniční oblasti velmi dobrý výsledek,“ uvedla.

V poslední době platy zdravotních sester rostly. Se všemi příplatky, nočními službami apod. činily v roce 2020 průměrné platy sester v akutní péči 51 976 hrubého, v ostatní lůžkové péči 48 610. Rok předtím činil průměr 43 792 a 44 466 korun hrubého.

Vyčerpání a sebevražedné myšlenky. Lékaři z první covidové linie bojují s depresí

Koronavirus

Zvýšený zájem o zdravotnické, ale i sociální obory zaznamenala také Střední zdravotní škola v Děčíně, a to už druhým rokem. „Oba první ročníky jsou kapacitně naplněné,“ sdělila Právu ředitelka školy Martina Černá. Podle ní se značně zvedl počet uchazečů o dálkové tříleté i pětileté studium. „Předpokládáme, že je to dáno jednak motivací, jednak tlakem zaměstnavatele a pak asi i platovým zvýhodněním vzdělání s maturitní zkouškou,“ zhodnotila.

Na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Ostravě se počet uchazečů v oboru praktická sestra navýšil z loňských 189 na 231. „Přijímali jsme dle našeho dlouhodobého plánu,“ sdělila ředitelka Jana Foltýnová. Zatím nechtěla nováčky hodnotit, ale jistá vyšší motivace u nich prý patrná je.

Trend potvrdila také Zuzana Pohlová, ředitelka VOŠ zdravotnické a Střední zdravotnické školy v Praze 1, která nemá ošetřovatelské obory. „Obecně byl větší zájem a jednoznačně stoupl zájem o studium oboru laboratorní asistent v souvislosti s pandemií, kdy zřejmě veřejnost začala toto povolání podstatně více registrovat,“ napsala Právu.

Dokončí každý druhý

Bez výkyvů pak proběhly přijímačky na jedné z největších škol v oboru, Střední zdravotnické škole a VOŠ zdravotnické Emanuela Pöttinga v Olomouci. „Dle mého názoru pandemie zájem o naši školu neovlivnila. Byl o nás značný zájem i před pandemií,“ sdělil ředitel Pavel Skula. „Máme na všech oborech střední školy 510 studentů a na VOŠ jich je 320. Už je nemáme kam dát, prostorově nemáme kam expandovat,“ řekl s tím, že budova je kulturní památkou a veškeré možnosti pro rozšíření kapacit už jsou vyčerpány.

Nicméně hlavní potíž prý není v nedostatečné kapacitě, ale v tom, jakou mají studenti chuť se na profesi skutečně dát. Tříleté studium VOŠ podle něj ukončuje absolutoriem jen polovina studentů přijatých v prvním ročníku.

Zdravotníkům víc jen o inflaci, řekl odborářům Vojtěch

Domácí

„Kdyby všechny vystudované sestry šly do oboru, tak je problém s nedostatkem sester mnohem menší. Teď se to trošku zlepšuje, jelikož se zvedla prestiž i platové ohodnocení. Ale stále je to velmi fyzicky i psychicky náročná práce. V nemocnici se musí obracet, dělat noční služby apod. Mnoho z nich by radši šlo do ambulance,“ přiblížil.

Dosavadní analýzy ukazovaly, že za deset let nebude současné množství absolventů stačit ani k tomu, aby se nahradily silné ročníky, jež budou odcházet do důchodu. Už nyní chybí jen v nemocnicích více než dva tisíce sester.

Nábory z ciziny
Hrozba nedostatku českých sester, které mnohdy odcházejí do zahraničí, vedla vládu k nabídce speciálního programu pro zdravotní sestry na Ukrajině. Ten byl zahájen v roce 2016 a do dvou let přilákal z Ukrajiny do českých nemocnic 130 sester.
Nábory se konaly i na Slovensku. Mnozí zdravotníci jsou tam po úderu pandemie vyčerpaní a chtějí z oboru odejít nebo se uplatnit v jiné zemi s lepším oceněním. Může je zaujmout právě Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám