Hlavní obsah

Semináře pomohou ochránit děti na Facebooku

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hewlett-Packard (HP) zahájila sérii specializovaných hodinových přednášek a seminářů, v jejichž rámci se žáci sedmých až devátých tříd dozvídají, jaká rizika přináší komunikace prostřednictvím sociálních sítí, co je to kyberšikana či jak se obecně chovat na internetu.

Foto: Profimedia.cz

České děti věří Facebooku, že ochrání jejich soukromí.

Článek

Cílem je informovat žáky o možných nebezpečích v prostředí sociální sítě Facebook a ukázat jim názornými příklady, jak mohou uzpůsobit nastavení svého účtu tak, aby bylo chráněno jejich soukromí.

Zapojení dětí i učitelů

„Inspirovala jsem se příkladem kolegyně z pobočky HP ve Švédsku, která po zjištění, jak se na Facebooku chová její 13letý syn, sama zahájila podobný projekt pro švédské základní školy,“ řekla Radka Malečková, vedoucí online aktivit HP v ČR.

Hodinový seminář aktivně zapojuje děti i učitele a klade maximální důraz na praktické příklady; díky interaktivnímu průběhu mají děti pocit, že si ta nejdůležitější sdělení odvodily samy. Ze semináře si tak odnášejí užitečné informace, díky nimž se dokážou pohybovat na internetu bezpečněji.

Děti jsou příliš důvěřivé

„Naučit děti zásadám bezpečného chování na Facebooku a internetu považuji v dnešní době za nezbytnost. Je až překvapující, jak dobře děti v sedmých až devátých třídách ZŠ chápou hrozby internetu a vědí o většině rizik. Zásadní problémy ale vidím v tom, že české děti věří Facebooku, že jejich soukromí ochrání a často se proto při zveřejňování osobních údajů chovají velmi nezodpovědně.“ uvedl Daniel Dočekal, lektor a autor školení.

Svůj účet má téměř každý

Míra používání Facebooku žáky druhého stupně pražských ZŠ je daleko vyšší, než se běžně uvádí v aktuálních studiích. V každé třídě, bez rozdílu věku, se obvykle najde pouze jeden až dva žáci, kteří nemají na Facebooku svůj účet – nejčastěji z důvodu nezájmu, výjimečně pak kvůli zákazu rodičů. Rodiče přitom své děti na Facebooku kontrolují jen velmi zřídka.

Přednášky a semináře HP týkající se bezpečnosti na internetu jsou určeny zejména žákům 2. stupně základních škol a probíhají bezplatně přímo v centrále HP v pražské Vyskočilově ulici. Školy, které mají zájem zprostředkovat seminář HP svým žákům, se mohou přihlásit prostřednictvím webu www.hp.cz/skola.

Reklama

Výběr článků

Načítám