Hlavní obsah

„Růžový“ víkend v Botanické zahradě

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k milovníkům růží, můžete se o víkendu pokochat pohledem na záhony keřových, stromkových i pnoucích růží všech tvarů a barev, které v současnosti kvetou v Botanické zahradě Chotobuz v Průhonicích.

Článek

Botanická zahrada sousedí s Průhonickým parkem a v sezóně je součástí jednoho prohlídkového okruhu. Pro veřejnost je přístupná během sezóny v květnu a červnu denně kromě pondělí od desíti do sedmnácti hodin.

Zahrada byla založena v polovině minulého století a v současnosti zde, vedle jiných rostlin, roste okolo čtyř tisíc růží v osmi stovkách druhů a variant. Návštěvníci si mohou prohlédnout popínavé růže, pestrobarevné záhony čajovek, polyantek či minirůží na zhruba třech hektarech plochy.

Možnost shlédnout vyšlechtěné novinky

Pozornost milovníků růží podle odborných pracovníků zahrady určitě upoutá raná žlutě kvetoucí popínavka ´Maigold´ stejně jako vyšlechtěné novinky uvedené na trh po roce 2000, které jsou vysoce odolné vůči chorobám a škůdcům.

Mezi více jak 200 let starými odrůdami stolístek a mechovek se nachází i původní průhonická růže s fialkovými květy, Rosa pruhoniciana.

V programu jsou odborné přednášky

Pracovníci muzea připravili v sobotu a neděli 25. a 26. června pro všechny zájemce také doprovodný program. Během komentované prohlídky, která začíná v sobotu i v neděli ve 13 hodin u vstupu do Botanické zahrady, se dozvědí spoustu podrobností o růžích a o jejich pěstování.

Součástí programu jsou i dvě odborné přednášky. V sobotu bude ing. J. Prouza hovořit o použití růží v moderní architektuře, nedělní přednáška RNDr. J. Žlebčíka je pak věnována českým šlechtitelům a jejich odrůdám. Přednášky se konají v Návštěvnickém centru Průhonického parku vždy od 10 hodin.

Zájemci, kteří se rádi obklopují květinami, si mohou prohlédnout také keramické a kovářské doplňky k růžím a výstavu Rostlina jako symbol, která je věnována symbolickému významu rostlin v japonské a čínské kultuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám