Hlavní obsah

Ruští manažeři vydělávají v průměru 4 miliony ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ruští manažeři patří s průměrným ročním platem 156 000 eur (téměř čtyři milióny Kč) k nejlépe vydělávajícím v oblasti východní Evropy. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti Kienbaum, o které informovala agentura APA. Mezi nejhůře placené naopak patří manažeři na Slovensku, kde průměrný roční plat činí 70 000 eur (1,8 miliónu Kč).

Foto: archiv Novinky, Novinky

Manažeři v Moskvě mají důvod k oslavám - mají nejvyšší příjmy z celé východní Evropy.

Článek

Na druhém místě skončili podle studie Poláci s průměrným ročním platem 129 000 eur. Na konci žebříčku se pak spolu se Slováky drží Chorvati, kde průměrný roční plat manažera činí 86 000 eur. Pro srovnání průměrný plat manažera v Německu se loni pohyboval kolem 247 000 eur za rok.

V Rusku je však patrný výrazný podíl podle regionů. Manažer podniku s více než 500 zaměstnanci v oblasti Moskvy, kde sídlí většina velkých koncernů, bere ročně v průměru 203 000 eur, v některých regionech je však tento plat až o 70 procent nižší.

Podle studie má ve všech sledovaných zemích, tedy v Rusku, Polsku, Maďarsku, Česku, Chorvatsku a na Slovensku hlavní podíl na výši mzdy druh práce, pracovní místo a hospodářská situace. Hlavním měřítkem je ale velikost podniku. Personální ředitel podniku se 100 zaměstnanci v Rusku vydělává v průměru 39 800 eur ročně, v podniku s více než 500 zaměstnanci je to však již 84 400 eur. Podobné rozdíly jsou i v dalších zemích. Vliv začínají mít i zkušenosti a vzdělání.

Velký význam mají také další bonifikace a výhody. V Česku 92 procent manažerů získává podíl na zisku. V Polsku je to kolem 90 procent manažerů, naopak v Chorvatsku je to pouze 14 procent manažerů.

Studie vychází z údajů 13 897 vedoucích pracovníků 400 podniků, napsala agentura APA.

Reklama

Výběr článků

Načítám