Hlavní obsah

Rodiče i třídní řeší rébus, kde předat vysvědčení

Právo, Jiří Mach

Po dvou měsících „půstu“ by žáci, učitelé, ale i mnozí rodiče byli rádi, kdyby se aspoň vysvědčení předávalo ve školách v uvolněné atmosféře. Třeba v parku, v lese či na školní zahradě. Do té doby by však musela padnout různá tabu, jako například to o nejvýše 15členných hloučcích nebo zákazu shromažďování větších skupin kolem škol.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Základní škola Hovorčovice, květen 2020

Článek

„Milí rodiče, v pátek 26. června bych ráda předala dětem vysvědčení. Nedokážu si představit, že bych děti ani Vás vůbec neviděla. Je nutné předložit čestné prohlášení o bezinfekčnosti, děti rozdělit do dvou skupin a každá přijde do školy v jinou dobu. Anebo se potkáte v parku a já půjdu náhodou kolem s taškou plnou vysvědčení,“ napsala e-mailem rodičům učitelka 1. stupně jedné školy.

Ministerstvo školství připouští, že centrální pokyny nemohou pokrýt všechny možné situace ve více než 5500 základních, středních a vyšších odborných škol.

„Očekáváme, že o průběhu ukončení tohoto školního roku a předávání vysvědčení proběhnou ještě jednání, a to dle aktuálního vývoje epidemiologické situace,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Dřív to nejde

A už nyní je zjevné, že například mnohé městské parky budou tou dobou vytížené. Outdoorové akce bývaly za normálních podmínek při ukončení školního roku běžné.

Odvolání se u letošních přijímaček na SŠ ruší. Druhé kolo bude

Věda a školy

Ale tentokrát si je rodiče sami pořádají, protože třídní učitel se musí držet karanténních pravidel.

Dokonce už vznikají i iniciativy, aby se vysvědčení předávalo dřív, protože se do jednoho parku děti ze tří přilehlých škol nevejdou, mají-li udržovat rozestupy. Navíc je třeba řešit logistiku se sourozenci, kteří mohou být roztroušeni i v různých školách.

„Bohužel, nemohu předávat vysvědčení ve středu 24. června, protože tato úřední listina s datem 26. června musí být předávána nejdříve v tuto dobu. No možná bych to mohla každému převykládat, možná vyfotit. Ale stejnak nevím, co tam psát. Každý dělal, jak mohl. Kdo si vysvědčení nevyzvedne, bude k vyzvednutí v září,“ napsala učitelka 2. třídy rodičům, kteří už se dohodli na „zkrácení školního roku“, aby vícedětní rodiče stihli i „ostatní konce školního roku“.

Známky budou. Učitelé ale přimhouří oko

Domácí

Po dvou měsících učení na dálku a pár týdnech omezené výuky žáků prvního stupně se děti před úprkem na prázdniny aspoň trochu ve škole a kolem školy povyrazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám