Hlavní obsah

Rektoři se chystají na misi do Austrálie, která má pomoci i vědcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zástupci osmi českých vysokých škol se chystají v březnu na vědeckovýzkumnou misi do Austrálie. Jejím cílem je navázat spolupráci s tamními univerzitami a otevřít tak dveře do budoucna i českým vědcům. Rektoři či prorektoři zamíří na východní pobřeží tohoto kontinentu, kde se nacházejí nejlepší australské vysoké školy. Informovali o tom po čtvrtečním zasedání České konference rektorů v Olomouci.

Foto: Univerzita Palackého - Kristýna Erbenová

Rektor olomoucké Univerzity Palackého Jaroslav Miller

Článek

Na východní pobřeží Austrálie zamíří rektoři nebo prorektoři 11. až 26. března, jejich cílem je Melbourne, Sydney a Brisbane, tedy státy Victoria, Nový Jižní Wales a Queensland.

Austrálie se „vrací do Evropy”

„Austrálie se začíná v posledních letech odvracet od vědeckovýzkumné spolupráce s asijskými zeměmi a začíná se takzvaně vracet do Evropy. Potencionál spolupráce s ní je obrovský, má značný zájem o spolupráci s vysokými školami z Evropy. Musíme tomu napomoci, otevřít dveře, předjednat případné smlouvy, případnou kolaboraci v oblasti výzkumu," řekl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

Můžeme nabídnout například čištění podzemních vod pomocí nanočástic železa, s tím má Austrálie především v oblastech, kde se těží suroviny, rostoucí problémy.
Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého

Zástupci univerzit by chtěli rozvinout spolupráci také v australské výzkumné infrastruktuře, která je podle Millera za posledních 20 let poměrně impozantní. Olomoucká univerzita jede na misi s konkrétními nabídkami, jak rektor uvedl.

„Můžeme nabídnout například čištění podzemních vod pomocí nanočástic železa, s tím má Austrálie především v oblastech, kde se těží suroviny, rostoucí problémy. Příkladem je také náš biologický výzkum šlechtění rostlin, práce s ječmenem. To jsou věci, které Austrálii, jež nemá nejvhodnější klimatické podmínky pro zemědělství, enormně zajímají,” dodal Miller.

Jiné země podobné mise podporují více

Podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy pořádá konference rektorů řadu podobných misí. Posteskl si přitom, že tyto mise nejsou státem tak podporovány jako v jiných zemích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

„Je to za relativně málo peněz s velkým efektem. V řadě zemí jsou absolventi českých vysokých škol ve vrcholných pozicích typu ministrů, představitelů parlamentu. Poté se s těmito lidmi dá jednat v ekonomické rovině mnohem lépe,” řekl Zima.

Zástupci českých vysokých škol takto byli již například v Indii, další mise pojede na Ukrajinu, úzkou spolupráci mají zástupci českých vysokých škol i s bavorskou konferencí rektorů. V červnu se naopak chystají do tuzemska rektoři z Kolumbie, dodal Zima.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám