Hlavní obsah

První lidé žili v Severní Americe o 15 tisíc let dříve, než jsme si mysleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálezy artefaktů v jeskyni v centrálním Mexiku a jejich desetileté zkoumání naznačují převratná zjištění. Vyplývá z nich, že se lidé dostali do oblasti Severní Ameriky o 15 tisíc let dříve, než se předpokládalo. Tedy už před zhruba 30 tisíci lety. O objevu starých kamenných nástrojů nyní informoval britský deník The Guardian.

Foto: Mads Thomsen / Nature

Výzkumníci v mexické jeskyni Chiquihuite

Článek

Nálezy z jeskyně Chiquihuite v mexickém státě Zacatecas zahrnují celkem 1930 nástrojů z vápence, mezi nimiž jsou i jemná ostří, která se mohla používat ke krájení masa, rovněž špičaté objekty, jež mohly sloužit jako hroty oštěpů nebo kopí.

Žádné lidské kosti se ale na místě nenašly.

Archeologové tzv. radiokarbonovou metodou datování a počítačovými analýzami zjistili, že nejstarší z nástrojů pocházejí dokonce z doby před 33 tisíci až 31 tisíci roky.

„Je zde jen pár výrobků tohoto stáří. Nicméně jsou tu,“ prohlásil Ciprian Ardelean z univerzity ve státě Zacatecas, hlavní autor jedné ze dvou studií, které byly na toto téma zveřejněny v odborném časopise Nature.

Jeskyni lidé obývali zřejmě 20 000 let

Nejmladší nástroje dosahují stáří 12 500 let. Podle vědců tak lidé jeskyni Chiquihuite, nacházející se ve velké nadmořské výšce (podle webu Science Daily 2750 metrů na mořem), obývali po dobu dlouhých 20 tisíc let. Žádné lidské kosti se ale na místě nenašly.

Foto: Ciprian Ardelean / Nature

Jeden z vápencových artefaktů nalezených v jeskyni

Doposud všeobecně uznávaná teorie hovořila o tom, že první zástupci druhu Homo sapiens přešli přes pevninský most z oblasti dnešního Ruska na Aljašku před asi 13 500 lety.

Archeologické důkazy, včetně hrotů kopí na zabíjení mamutů a dalších prehistorických zvířat, ukázaly, že tato cloviská kultura (podle města Clovis v dnešním americkém státě Nové Mexiko) se postupně rozšířila ve velké části Severní Ameriky.

Tento model ale dostal v posledních desetiletích trhliny, když bylo objeveno několik dávných osad, jež byly o dva až tři tisíce let starší.

„Věřilo se tedy, že první Američané se podle všeho dostali na kontinent před 16 tisíci až 13 tisíci lety,“ poznamenala podle serveru The Daily Mail autorka druhé studie Lorena Becerra-Valdiviová z univerzity v australském Novém Jižním Walesu.

„Jenže naše nová zjištění ukazují na známky lidské přítomnosti ještě o 15 tisíc let dříve,“ dodala.

Na jihu Mexika objevili archeologové nejstarší a největší mayskou stavbu

Věda a školy

Ve druhé studii publikované v Nature se navíc píše o 42 různých lokalitách po celé Severní Americe, které dokazují lidskou přítomnost na kontinentu již v období před 26 tisíci až 19 tisíci lety. Experti tak jsou přesvědčeni, že se malé množství lidí skutečně mohlo dostat na severoamerickou pevninu dříve, než jsme se doteď domnívali.

Někteří se přitom do Ameriky mohli dopravit lodí podél pobřeží dnešního Ruska, avšak jak přesně se tam dostali, není zatím úplně jasné.

Moderní lidé začali vytlačovat neandertálce dříve, než se předpokládalo

Věda a školy

„Je každopádně zřejmé, že lidé byli v Americe dlouho před rozvojem takzvané cloviské kultury,“ uzavřela antropoložka Ruth Gruhnová z univerzity v kanadské provincii Alberta.

Reklama

Související články

Nejstarší kresbě v ČR je 7000 let

Černé čáry na velkém kameni, kterému se přezdívá kvůli jeho podobě Mozek, jsou nejstarším výtvarným jeskynním dílem v Česku. Leží v Hlavním dómu Kateřinské...

V lese našli zlatý šperk z dob Říma

Mimořádně cenný zlatý nákrčník z třetího století našeho letopočtu, kdy střední Evropu obýval germánský kmen Markomanů, postrach Římské říše, se podařilo najít...

Výběr článků

Načítám