Hlavní obsah

Pro zaměstnance pracující ve smogu firmy zvláštní opatření nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strážníci, popeláři nebo třeba silničáři už několik dnů musejí v Moravskoslezském kraji pracovat ve ztížených podmínkách. Jejich práce je spojena s pobytem venku a několik hodin denně tak dýchají znečištěný vzduch. Zaměstnavatelé nemají žádná protismogová opatření, někteří se však svým zaměstnancům alespoň snaží tuto situaci kompenzovat vitamíny nebo lepší organizací práce.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnavatelé nemají žádná protismogová opatření, někteří se však svým zaměstnancům alespoň snaží situaci kompenzovat vitamíny nebo lepší organizací práce.

Článek

"Strážníci dostávají za rok několikrát balíček vitamínů, minerálů a potravinových doplňků, které mají zvýšit jejich obranyschopnost. Se smogem ale nic neuděláme," uvedla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Roušky ani respirátory městská policie nevyužívá. "Hovořili jsme i o rouškách, ale vitamínové režimy jsou zatím dostačující. Pokud je opravdu tíživá situace a umožňuje nám to výkon služby, děláme bezpečnostní přestávky," doplnil ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Na „kašílek“ se nevymlouvají

Karvinští strážníci podle ředitele Václava Ožany roušky k dispozici mají a v extrémně zaprášeném prostředí je mohou využít.

"Kdyby byla situace opravdu kritická a museli vstupovat do míst, kde je zvýšená prašnost, mají možnost použití ochranných roušek. Nicméně popravdě řečeno, asi nepotkáte strážníka, který by šel v uniformě a s rouškou," uvedl Ožana. Dodal, že jsou-li nepříznivé podmínky pro práci venku, snaží se policie nasadit motorizované hlídky. "V terénu ale přesto strážníci musí být, těžko řekneme občanovi, že nepřijedeme, protože bychom mohli dostat kašílek," uvedl Ožana.

Hygienici nevidí důvod pro zvláštní opatření

Podle hygieniků není u obvyklých pracovních činností důvod pro přijímání nějakých zvláštních opatření.

"Limity koncentrace prachu, při jejichž překročení může docházet při dlouhodobém působení k poškození zdraví, jsou řádově v miligramech na metr krychlový dýchaného vzduchu," uvedl Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Polétavý prach v ovzduší je ale sledován v mikrogramech na metr krychlový, což je o tři řády nižší veličina.

To znamená, že pokud se hodnoty v uplynulých dnech pohybovaly v některých místech například okolo 150 mikrogramů na metr krychlový, bylo to v přepočtu 0,15 miligramů na metr krychlový. "Neznamená to s ohledem na pracovní prostředí rizikové koncentrace, protože tyto koncentrace prachu se pohybují na úrovni desetkrát až stokrát nižší, než jsou přípustné limity pro osmihodinovou pracovní dobu," doplnil Mudra.

Akademici varují před kardiovaskulárními chorobami

Neblahý vliv znečištěného ovzduší na zdraví ale už v minulosti prokázal výzkum Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, při němž odborníci sledovali například pražské strážníky či jejich kolegy na Karvinsku. Ukázalo se, že lidé, kteří podstatnou část pracovní doby tráví venku, mohou být náchylnější ke kardiovaskulárním chorobám.

Reklama

Výběr článků

Načítám