Hlavní obsah

Přeživší z Osvětimi viní německou justici: celý život marně čekáme na spravedlnost

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní osvětimský výbor (IAK), který sdružuje lidi přeživší deportace a internace v koncentračním táboře Osvětim, obvinil německou justici, že po desetiletí nedokázala odsoudit nacistické zločince.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dobové záběry z koncentračního tábora Osvětim

Článek

„Pozůstalí, nyní už ve velice pokročilém věku, čekali celý život na to, až budou pachatelé povoláni k zodpovědnosti,“ řekl Christoph Heubner¸ viceprezident IAK, úternímu vydání deníků mediální skupiny Funke. Podnětem pro vyjádření kritického stanoviska vůči pomalému konání německé justice se staly dva případy z února.

NDR se bála, že jí Izrael předá nepravého Mengeleho

Historie

Prokuratura v Neuruppinu obžalovala stoletého bývalého dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen z napomáhání k vraždě v 3518 případech. Úřad veřejného žalobce ve městě Itzehoe vznesl obvinění vůči někdejší sekretářce a stenografce z koncentračního tábora Stutthof v tehdejším okupovaném Polsku.

Ne pomsta, ale právo

Heubner dodal, že přeživší nezajímá pomsta, ale spravedlnost, a ta nezná datum vypršení. „Proto jsou tyto procesy nadále důležité, ačkoli mezitím pachatelé i oběti dosáhli velmi vysokého věku,“ zdůraznil.

Přelstili jsme přírodu a otočili proces stárnutí, hlásí Izraelci

Věda a školy

Poukázal však na to, že přeživší tížila celý život skutečnost, že pachatelé mohli poválečný život prožít převážně bez pocitu ohrožení, že se jednou budou muset zodpovídat za svoje činy před německými soudy. Německé soudy v posledních letech v souvislosti se zločiny nacismu netrvají na dokazování individuální viny, ale spoluzodpovědnost připisují všem, kteří se podíleli na vražedném systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám