Hlavní obsah

Přerov nabízí lidem práci, zájem je ale malý

Právo, Miloslav Hradil

Získat dlouhodobě nezaměstnané pro práci ve městě není snadné. Přesvědčili se o tom v Přerově, kde jim nabízejí práci třeba při uklízení veřejných prostranství či čištění břehů řeky Bečvy. Většině se ale do práce příliš nechce.

Foto: Profimedia.cz

Někteří nezaměstnaní jsou v evidenci úřadu práce až dvacet let.

Článek

K výběrovému řízení, na které před několika dny pozval místní úÚřad práce šedesát dlouhodobě nezaměstnaných, se jich dostavilo pětačtyřicet – a bez pár výjimek skoro všichni měli bolavá záda, ruce, nohy nebo ledviny.

Neduhy jim brání vzít do ruky lopatu

„Dlouhodobě nezaměstnaní vyjmenovávali řadu neduhů, které jim podle jejich slov znemožňují vzít do ruky smeták nebo lopatu. Někteří měli potřebu výběrové komisi názorně ukázat, kde všude jim bolest vystřeluje, jiní jen lakonicky oznámili, že si seženou potvrzení lékaře. Vybrat dvanáct lidí byl úkol více než těžký,“ řekla Právu mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Kdo se osvědčí, může postoupit

„Hledáme pracovníky, kteří budou uklízet Přerov, čistit břehy řeky Bečvy a vykonávat další pomocné práce. Nabízíme sice minimální mzdu, ale na druhou stranu možnost profesního růstu. Kdo se osvědčí, nemusí skončit po půl roce, ale bude mít šanci dostat se třeba výš a získat další pracovní smlouvu v technických službách nebo v jiných firmách,“ vedl manažer prevence kriminality a zároveň přerovský radní Jiří Kohout (SpP).

Rozvádí se, tak nemůže pracovat

V roli člena komise výběrového řízení si musel připadat spíše jako posudkový lékař. Vyslechl si desítky důvodů, proč pozvaní nezaměstnaní nemohou od října začít pracovat – a to od pondělí do pátku, od šesti ráno do půl třetí odpoledne.

Před výběrovou komisí zazněly například tyto argumenty: „Mám bolavá záda, střílí mi to až pod lopatku. Bolí mě klouby. Rozvádím se, takže teď do práce nemůžu, ale možná bych to příští rok zkusil. Jsem neplavec – to říkám kvůli tomu úklidu u Bečvy. Když pracuji, mám křeč v levé ruce. Pobolívají mě ledviny a klouby. Mám pomalé pracovní tempo, v technických službách vám to potvrdí, už jsem tam jednou dělal. Mám vysoký tlak. Když se shýbnu, točí se mi hlava. Mám alergii na píchnutí vosy, takže nemohu dělat venku. Mám alergii na slunko.“ Osloveni přitom byli podle Jany Psotkové z úřadu práce v Přerově jen ti dlouhodobě nezaměstnaní, kteří v žádosti o zprostředkování práce neuvedli zdravotní omezení. „Někteří jsou v evidenci až dvacet let,“ konstatovala Psotková.

Práci přijali za strachu před sankcemi

Výběrová komise nakonec získala příslib od dvanácti nezaměstnaných. „Někteří z nich ale na nabídku kývli zřejmě pouze proto, aby nebyli na půl roku sankčně vyřazeni z evidence na úřadu práce, protože když práci odmítnou bezdůvodně, čeká je nepříjemnost,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Vyvést nezaměstnané z kruhu chudoby

Projekt, který letos město odstartovalo ve spolupráci s několika organizacemi, má postupně nabídnout práci až třem stovkám dlouhodobě nezaměstnaných. „Chceme je tímto vyvést z kruhu chudoby, ve které se točí už několik generací. Většina z nich má základní vzdělání, ale mají představu, že jim nabídneme tolik peněz jako třeba odborníkovi se středoškolským vzděláním. Upozorněni byli i na to, že do práce nemohou chodit opilí – někteří totiž byli evidentně pod vlivem už na informativní schůzce,“ dodal Kohout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám