Hlavní obsah

Před rokem spadl u Hradce Králové unikátní meteorit. Hledání nebylo snadné

Novinky,

Přesně před rokem, 17. května 2016, proletěl nad severovýchodem Čech velmi jasný meteor (bolid), který dle analýz Astronomického ústavu Akademie věd ČR skončil pádem meteoritů. Tři stanice i přes nepřízeň počasí bolid zaznamenaly, nálezce jednoho dopadlého meteoritu se však ozval až letos.

Foto: Pavel Spurný, Astronomický ústav AV ČR

Meteorit Hradec Králové, který nalezl 30. července 2016 Miroslav Maršík ve vypočtené pádové oblasti. Na snímku je meteorit krátce po rozříznutí na dvě části.

Článek

Základem bylo určit předpokládané místo dopadu, kde by meteority, které přečkaly průlet atmosférou, měly ležet. Protože loňskou pádovou oblastí je z velké většiny zemědělsky obdělávaná půda a k pádu došlo v období, kdy na většině polí a luk již rostla vysoká vegetace, bylo velmi obtížné území prohledávat.

Proto Astronomický ústav předběžnou pádovou oblast zveřejnil a obrátil se na veřejnost, aby s hledáním pomohla. Výzva přinesla úspěch, jeden meteorit vážící 134 gramů se po více než dvou měsících po pádu v předpovězené oblasti, ležící severozápadně od Hradce Králové, našel. Konkrétně mezi obcemi Čistěves a Benátky.

Nálezce se bál zabavení

O meteoritu se dlouhou dobu nevědělo. „O to větší překvapení jsme zažili, když se nám 22. března letošního roku ozval soukromý nálezce Miroslav Maršík, že pravděpodobně meteorit, který spadl 17. května 2016 u Hradce Králové, nalezl. V oblasti mnohokrát hledal a jeho úsilí bylo korunováno úspěchem 30. července ráno, kdy na čerstvě podmítnutém poli nalezl na povrchu ležící kámen s černou kůrou, který přesně odpovídal tomu, jak by nedávno spadlý meteorit měl vypadat,“ popsal mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

„Bohužel nás nálezce neoslovil hned, protože se obával, že mu tento nález zabavíme. Což byla chyba, jak i sám později uznal,“ dodal s tím, že nález meteoritu zákony výslovně neupravují, a patří tedy nálezci.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Výřez z celooblohového snímku bolidu Hradec Králové ze 17. května 2016 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou České bolidové sítě na stanici Českého hydrometeorologického ústavu v Kuchařovicích u Znojma.

Maršík vědcům meteorit zapůjčil. Ti ho klasifikovali jako takzvaný obyčejný chondrit typu LL5. Poté došlo k naskenování vnitřku meteoritu.

„Až poté jsme v laboratořích České geologické služby odřízli požadovanou část meteoritu, která musí být dostupná pro vědecké účely a jejíž hmotnost je 22 gramů. Zbytek jsme vrátili nálezci. Pak mohl začít proces pojmenování a certifikace meteoritu, který se završil letos 10. května zveřejněním v oficiální databázi meteoritů spravované Mezinárodní meteoritickou společností,“ vysvětlil Suchan.

Meteorit s rodokmenem

Jedná se o velmi vzácný nález, takzvaný meteorit s rodokmenem, tedy meteorit, jehož průlet atmosférou zaznamenaly přístroje a u kterého známe i dráhu ve sluneční soustavě. Jde o teprve pátý takový meteorit v Česku a 30. na světě.

Foto: Pavel Spurný, Astronomický ústav AV ČR

Bolid (dále označen jako EN170516 nebo Hradec Králové) utvořilo malé meziplanetární těleso, meteoroid o hmotnosti 90 kilogramů a průměru 40 centimetrů. Začal svítit ve výšce bezmála 75 kilometrů nedaleko Jablonce nad Nisou. Těleso se v té době pohybovalo rychlostí 13,4 kilometru za sekundu a pokračovalo v letu směrem na jihovýchod a postupně zjasňovalo.

Maximální jasnosti dosáhl bolid ve výšce necelých 45 kilometrů poblíž Nové Paky. Dosáhl jasnosti Měsíce v úplňku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám