Hlavní obsah

Povinné přijímání dětí do mateřských škol obce potrápí. Nejvíc v okolí Prahy

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Mach

S novou povinností přijímat postupně do mateřských školek děti od čtyř, tří a dvou let mohou mít v příštích třech letech problém hlavně obce v okolí Prahy, kam se dál stěhuje mnoho mladých rodin. Od září 2017 bude platit povinná předškolní docházka pro pětileté. Zároveň vznikne nárok na předškolní vzdělávání čtyřletých, od roku 2018 tříletých a od roku 2020 už i dvouletých dětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z hlediska kapacity mateřinek jsou podle ministerstva školství problematickými oblastmi zejména Praha, většina okresů Středočeského kraje a obecně po celé republice aglomerace, v nichž došlo k živelné výstavbě satelitních městeček bez potřebného sociálního zázemí.

Při přípravě letos schváleného zákona o předškolním vzdělávání se argumentovalo mimo jiné tím, že lze předpokládat pokles porodnosti, a tudíž se časem uvolní v mateřinkách místo pro mladší ročníky. Jenže k demografickému poklesu nedošlo a ani předběžné údaje z letoška nenasvědčují tomu, že by k němu mohlo dojít. Babyboom vyvrcholil v roce 2008, kdy se narodilo 119 842 dětí.

Od té doby porodnost klesala, ale v roce 2012 se pokles zastavil na 108 955 novorozencích a porodnost znovu začala narůstat. Loni se narodilo 111 162 dětí. A při porovnání statistik za první pololetí je patrné, že i letos porodnost roste.

Problém může mít 280 obcí

Ministerstvo spolupracuje i se Svazem měst a obcí a se Sdružením místních samospráv. Podle analýzy druhé jmenované organizace může mít problém s kapacitou školek 280 obcí. Dvacet z nich předpokládá, že jim bude chybět místo asi pro pět dětí.

Po celé republice se však školky postupně rozšiřují, někde dokonce i staví nové, jejich kapacita se tak postupně navyšuje. Například v městské části Brno-Bystrc začala na konci září stavba mateřské školy na sídlišti Kamechy, která má být hotova v příštím roce.

Jestliže vše dobře dopadne, měli bychom mít již na začátku školního roku 2017/2018 v mateřských školách sto padesát nových míst.
Marcela Plesníková, zástupkyně starosty Prahy 13

Nabídne šest tříd pro 168 dětí. Také v Plzni, kde byl ještě před pár lety velký problém umístit ve školce tříleté dítě, je už kapacita dostačující.

V Praze se situace liší podle jednotlivých městských částí. Vedení městské části Praha 13 si s předstihem nechalo vypracovat demografickou studii odhadující, kolik míst bude v blízké budoucnosti v mateřských školách v její působnosti zapotřebí.

„Přestavbou zdevastovaného SportCentra na Ovčím hájku v Nových Butovicích vznikne školka s třemi třídami pro dvou- až tříleté děti a dvěma třídami pro děti ve věku tří až šesti let. Jestliže vše dobře dopadne, měli bychom mít již na začátku školního roku 2017/2018 v mateřských školách sto padesát nových míst,“ řekla Právu zástupkyně starosty Prahy 13 Marcela Plesníková (ANO).

Kapacita školky byla před třemi lety přístavbou rozšířena o 21 míst. Stále se ale ukazuje jako nedostačující. Ve městě fungují dvě soukromá zařízení, která jsou také plně naplněná.
Pavlína Neprašová, ředitelka mateřské školky Řevnice

Starosti se zajištěním kapacity školek však bude mít v příštích letech řada městeček a obcí v blízkosti hlavního města, v jejichž katastrech se již delší dobu usazuje mnoho mladých rodin s dětmi.

Například v Řevnicích je kapacita mateřské školy naplněna již mnoho let. Dosud se tam přijímaly děti pětileté a nejstarší čtyřleté, mladší děti se do kapacity školky nevešly. „Kapacita školky byla před třemi lety přístavbou rozšířena o 21 míst. Stále se ale ukazuje jako nedostačující. Ve městě fungují dvě soukromá zařízení, která jsou také plně naplněná,“ sdělila Právu ředitelka řevnické MŠ Pavlína Neprašová.

Připraveno 13 miliard

Ministerstvo školství stav kapacit mateřinek a základních škol mapuje. Připraveno je hned několik programů, z nichž mohou obce na rozšiřování kapacit čerpat peníze. Zapojeny jsou v nich jak ministerstvo školství, tak ministerstvo financí i ministerstvo pro místní rozvoj a hlavní město Praha.

Od roku 2014 do roku 2021 mají obce k dispozici více než 13 miliard. Navíc ještě mohou využít evropské programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám