Hlavní obsah

Nezaměstnanost v 1. čtvrtletí stoupla na 5,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 5,8 procenta. Během prvního čtvrtletí rekordně narostl počet nezaměstnaných, nejvíce od začátku šetření v roce 1993. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Podle ČSÚ je bez zaměstnání téměř šest procent lidí

Článek

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá jinou metodiku, byla v prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti sedm procent. ČSÚ používá metodiku Mezinárodní organizace práce (ILO).

"S tím, jak ekonomika směřuje ke svému dnu, je třeba počítat s dalším zhoršováním podmínek na trhu práce. A hned lépe nebude ani po očekávaném oživení hospodářství, které se může objevit ještě do konce roku," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Růst ekonomiky totiž nebude podle něj ani v roce 2010 natolik silný, aby zvrátil negativní trend růstu nezaměstnanosti v ČR.

Optimismus v tuto chvíli není na místě ani podle analytika Broker Consulting Jana Šimka. "Pracovní trh reaguje na ekonomické změny vždy s určitým zpožděním... Proto je pravděpodobné, že nezaměstnanost se bude prohlubovat ještě další jeden až dva roky, a to dost výrazně. Nezaměstnanost se bude prohlubovat i v době, kdy už ostatní ekonomické ukazatele naberou příznivý trend. Očekáváme, že nezaměstnanost v České republice přesáhne devět procent," uvedl.

V EU je hůř

Míra nezaměstnanosti ovšem zůstává v Česku podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nižší ve srovnání s průměrem EU. "I když bude přinejmenším po několik dalších čtvrtletí poměrně rychle narůstat, podobná ekonomická situace v celé EU znamená, že zůstane odstup Česka za většinou zemí EU v nezaměstnanosti zachován," dodal.

Proti minulému čtvrtletí se zahrnutím sezonního očištění nezaměstnanost vzrostla o 1,3 procentního bodu. Práci celkem měly v prvním čtvrtletí více než čtyři milióny lidí, tedy o 11 600 osob méně než ve stejném období roku 2008.

Nejnovější data podle Dufka ukazují, že se na trhu práce umazaly pozitivní výsledky z posledních dvou let, a Česko se tak vrátilo na úroveň začátku roku 2007. "Zarážející je především rychlost, s jakou v prvním kvartále mizela pracovní místa," dodal.

Předběžné výsledky za první čtvrtletí potvrzují negativní vliv poklesu výkonnosti ekonomiky na úroveň celkové zaměstnanosti, když se průměrný počet zaměstnaných, očištěný od sezonních vlivů, snížil proti čtvrtému čtvrtletí roku 2008 o 53 900 osob, tedy o 1,1 procenta, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám