Hlavní obsah

Nejmenší devítiletka na Vysočině se kvůli nedostatku žáků ocitla v ohrožení

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipnice nad Sázavou

Nejmenší devítileté základní škole v kraji Vysočina v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku hrozí omezení výuky. Škola se dlouhodobě potýká s nedostatkem žáků.

Článek

Fungování jí zatím zajišťuje výjimka ministra školství, ztrátovost školy ale musí dokrývat obec. Tu však drtí mnohamiliónové dluhy spojené s minulým vedením a vydržovat školu s pouhými 68 žáky už si nemůže dovolit.

„Samozřejmě bychom chtěli, aby škola dál fungovala, ale ročně nás stojí přes 1,5 miliónu korun, což je pro nás v naší situaci neúnosné. Ekonomický tlak na obec je velký a neuhrazené pohledávky musíme řešit,“ konstatuje starosta Leoš Bláha.

Zachovat školu v původním rozsahu podle něj zřejmě nelze. Jednou z variant je od příštího školního roku zachovat alespoň I. stupeň. Škola se zatím k chystaným krokům obce nechce blíže vyjadřovat.

Podle jednoho z nestorů školy Františka Kročka, který na ní učí přes 30 let, ale varianta omezení provozu k zachování školy nepřispěje. „Mám obavy, že pokud by byl jenom první stupeň, tak by nám přestala dodávat děti např. Krásná Hora, protože aby děti dodávali do čtvrté nebo do páté třídy kvůli jednomu roku je celkem nesmyslné a budou je posílat logicky raději rovnou do Havlíčkova Brodu nebo do Světlé,“ míní učitel, který má obavy, že se pak škola v budoucnu uzavře úplně.

S nedostatkem žáků se škola, respektive obec podle starosty přitom potýká už nejméně poslední čtyři roky, kdy počet dětí každým rokem klesá o zhruba pět procent. „Na to, aby škola byla ekonomicky udržitelná, bychom potřebovali minimálně stovku žáků. Takový počet je ale bohužel v nedohlednu. Potřebovali bychom, aby se sem nastěhovaly rodiny s dětmi, ale za poslední roky se tu podmínky pro výstavbu nevytvořily téměř žádné a počet dětí tak nemá z čeho stoupat,“ dodal Bláha.

Vedení obce chce řešení situace najít ve spolupráci se školou, ale i rodiči žáků, kterých by se redukce dotkla. Společné jednání se má uskutečnit příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám