Hlavní obsah

Nejhledanější jsou absolventi techniky

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolventi přicházející na trh práce měli vždy těžší postavení než ostatní uchazeči, od roku 2009 se však nezaměstnanost mladých lidí stála vážným celosvětovým problémem. Server Profesia.cz proto analyzoval, o jaké absolventy středních a vysokých škol je největší zájem. Zájem byl měřen počtem zobrazení jednoho životopisu z daného oboru.

Foto: Profimedia.cz

Velký problém spočívá v nesouladu studijních oborů s potřebami trhu práce.

Článek

V roce 2013 hledali personalisté nejčastěji mezi čerstvými absolventy středních škol v databázi životopisů obor strojírenství (6,35 zobrazení), informační technologie (5,48 zobrazení), elektrotechnika a energetika (4,92 zobrazení), ekonomika a účetnictví (2,55 zobrazení) a administrativa (2,35 zobrazení).

Pro uchazeče se středoškolským vzděláním, kteří mají praxi, byla situace nejpříznivější v oborech informační technologie (7,10 zobrazení), elektrotechnika a energetika (4,46 zobrazení), strojírenství (3,96), management (2,84) a bankovnictví (2,82).

Mezi vysokoškoláky vedou IT

U absolventů vysokých škol měli zaměstnavatelé v roce 2013 zájem především o životopisy v oborech informační technologie (14,64 zobrazení), strojírenství (8,98 zobrazení), elektronika a energetika (8,62 zobrazení), automobilový průmysl (5,95 zobrazení) a ekonomika a účetnictví (5,5 zobrazení).

Podíváme-li se na atraktivitu životopisů vysokoškoláků s praxí, největší zájem vzbuzují už několik let uchazeči z oboru informačních technologií (14,56 zobrazení), strojírenství (6,51 zobrazení), elektrotechniky a energetiky (5,91 zobrazení), managementu (5,21 zobrazení) a managementu kvality (5 zobrazení).

Díky rozdělení studia přibylo absolventů VŠ

„Zatímco za posledních pět let můžeme v České republice díky slabším ročníkům sledovat klesající počet absolventů středních škol řádově o 10%, počet studentů vysokých škol se od roku 2001 zdvojnásobil až na 400 000. S rostoucím počtem studentů se ztrojnásobil i počet absolventů, částečně i díky rozdělení studia na bakalářské a magisterské. Kromě počtu absolventů spatřuji velký problém v nesouladu studijních oborů s potřebami trhu práce,“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám