Hlavní obsah

Nastupovat! Děják z rychlíku - hra, která má žákům přiblížit dějepis

– Ostrava

Nová divadelní hra „Nastupovat? Děják z rychlíku” má školákům přiblížit výuku historických událostí. Divadlo loutek Ostrava (DLO) ji poprvé uvede v pátek 25. listopadu. Hru podle námětu Karla Růžičky napsali Marek Pivovar a Radovan Lipus, který inscenaci určenou dětem od devíti let zároveň režíruje.

Foto: DLO - Roman Polášek

Scéna ze hry Nastupovat! Děják z rychlíku

Článek

„Hra vypráví o mašinfírovi Lojzovi, který denně jezdí po svých zajetých kolejích na trase Ostrava-Vídeň. Jedna věc ho ovšem trápí, jeho syn propadá z dějepisu. S tím však Lojzovi pomůže duch Vlakomil, který se umí pohybovat v čase,” prozradila  mluvčí divadla Klára Šebestová.

Evropské dějiny 20. století

Dodala, že Vlakomil Lojzovi poradí, aby svému synkovi proměnil dějepis v dobrodružné výpravy do dějinných událostí. A tak spolu hned vyrazí do průmyslové revoluce v Anglii.

Foto: DLO - Roman Polášek

„Inscenace si klade za cíl převyprávět dětem zábavnou a stravitelnou formou evropské dějiny 20. století a je určena divákům od devíti let,” řekla mluvčí. Na jejím vzniku se podílel tým, který již v DLO vytvořil úspěšné inscenace pro dospělé Z Deniku Ostravaka a Šaryk vzpomíná.

Důležitou roli v inscenaci hrají autentické železničářské kulisy a rekvizity. Diváci se proto mohou těšit na výpravky, originální uniformy, čepice a sedačky, vše přesně tak, jak to znají z vlastních cest vlakem.

Reklama

Související články

Při výuce o Chartě 77 mají učitelé volnost

Učitelé mají volnost, jak budou seznamovat žáky s Chartou 77. Rámcové vzdělávací programy totiž neobsahují podrobnosti, jaká konkrétní témata se mají vyučovat....

Výběr článků

Načítám