Hlavní obsah

Naděje pro milovníky sladkostí: nové zuby by mohly růst z buněk myší

Lidé by se mohli v budoucnu dočkat nahrazení chybějících nebo nemocných zubů naprosto novými. Vědcům se podařilo „vypěstovat“ hybridní zub tak, že zkombinovali buňky z lidské dásně s kmenovými buňkami myších zubů. Doufají, že časem by mohli dokázat nahradit zubní protézy novými zuby, které by rostly přímo na čelisti pacienta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Dental Research byla směs myších a lidských buněk transplantována do ledviny dospělé myši, kde vyrostla do struktury rozpoznatelných zubů obalených sklovinou.

K tomuto pokusu byly použity dva typy buněk – povrchové epiteliální z lidských dásní a mezenchymální kmenové buňky z myších embryí. Mezenchymální buňky se mohou rozvinout do celé řady různých tkání, včetně kostí nebo chrupavek, připomíná na webu The Guardian.

Ledvina je jako inkubátor pro „vznik“ nového zubu vhodná, a to díky jejímu intenzivnímu krevnímu zásobení. To totiž poskytuje tolik potřebný přísun živin a kyslíku.

Už předchozí výzkumy, které stejně jako nyní vedl vysokoškolský profesor Paul Sharp, mimo jiné člen Královské koleje v Londýně, ukázaly, že embryonální zuby jsou schopné se vyvíjet normálně v ústech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám