Hlavní obsah

Manažeři štěstí pronikají i do českých firem

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní pozice manažera štěstí (happiness manager) již nějakou dobu existuje v zahraničí, do Česka však začala pronikat poměrně nedávno, a zejména v posledním roce se těší velké oblibě. Šéfové velkých firem, kterým už nezbývá příliš prostoru pro hýčkání zaměstnanců, totiž věří, že spokojení a šťastní zaměstnanci jsou produktivnější, a tak neváhají novou pozici obsadit. Jednou ze společností, která v uplynulých měsících tuto pracovní pozici zaplnila, je Konica Minolta v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Management si uvědomuje, že je třeba se zaměstnancům věnovat nejen po čistě pracovní stránce, ale také pečovat o jejich sociální stránku, pohodu v práci a osobní rozvoj. Vznikem této pozice dáváme zaměstnancům jasný signál, že jsou v naší firmě opravdu důležití,“ vysvětluje Radek Sedláček, projektový manažer společnosti.

Je tu vždy pro zaměstnance

Nová manažerka štěstí Kateřina Portová zajišťuje zlepšení vnitřní komunikace ve firmě, pečuje o nástupní proces a zapracování nových zaměstnanců, ale zároveň realizuje i některé dílčí aktivity, jako jsou speciální akce pro zaměstnance.

„Myslím, že je skvělé, že zaměstnanci mají možnost popovídat si s někým jiným kromě svého nadřízeného. Pracovníci se na mne mohou obrátit v podstatě s jakýmkoli problémem či otázkou, která nemusí být vždy stoprocentně spojena s pracovními úkoly. Současně ale neméně důležité je pracovat i na kariérní cestě každého z nich. Mým cílem na této pozici je mít spokojené, angažované zaměstnance, kteří pro svoji práci žijí,“ popisuje Portová.

Je podle ní také důležité správně nastavit očekávání zaměstnanců a dobře vysvětlit, co její funkce obnáší.

Často v IT společnostech

Informace o tom, že manažerů štěstí na českém trhu přibývá, potvrzují personální agentury, které se s obsazováním nové pracovní pozice setkávají čím dál častěji.

„Pozice manažera štěstí je mezi firmami stále oblíbenější, zahraniční trendy se k nám v tomto ohledu šíří skutečně rychle. Tuto novou pozici obsazují především společnosti z oblasti informačních technologií (IT) a progresivní moderní firmy, které uplatňují nové metody v motivaci zaměstnanců,“ uvádí Martina Látalová, obchodní ředitelka z Advantage Consulting, jedné z největších českých personálních agentur.

Reklama

Související články

Firmy loví manažery v cizích vodách

Stále více úspěšných firem se při obsazování vedoucích pozic poohlíží mimo své zaměstnanecké řady. Dříve bylo takové hledání spíše projevem mimořádné situace,...

Výběr článků

Načítám