Hlavní obsah

Lesní školky usilují o možnost dávat dětem jídlo z domova

– Praha

Lesní školky mají problém se zajištěním alespoň tří jídel denně pro děti, které do těchto zařízení chodí. Požadují proto změny v legislativě, které by jim umožnily dávat jim jídlo z domova od rodičů. Podle předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Terezy Valkounové úřady zbytečně komplikují jednání o úpravách, a lesní školky tak nemohou plánovat příští školní rok. Ministerstvo školství a Česká školní inspekce (ČŠI) ale nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Lesní školka. Ilustrační foto

Článek

Lesní školky se od klasického předškolního vzdělávání odlišují hlavně tím, že děti tráví čas mimo školní budovu, v přírodě. Zejména v lese, a to za každého počasí. Zázemí jim nabízejí jurty, dřevěné chatky či maringotky.

Dřívější novela školského zákona a vyhlášky o předškolním vzdělávání umožnila lesním školkám zápis do školského rejstříku, tím pádem i v nich (pokud jsou v rejstříku) je možné absolvovat povinný poslední rok školky.

Zákon nicméně od všech mateřských škol rovněž vyžaduje, aby dětem zajistily alespoň tři jídla denně. Ty lesní ale, jak známo, nemají zděné budovy, a pokud chtějí být v rejstříku, musejí si jídlo nechat dovážet.

Školka musí prokázat, že je schopna stravování v případě požadavku rodiče zajistit v průběhu školního roku kdykoli.
MŠMT

Zdaleka ne všechny mají ovšem podle Valkounové ve svém okolí vhodného dodavatele jídla. Jedinou prakticky dostupnou možností se tak stalo jídlo od rodičů, uvedla asociace ve své tiskové zprávě.

Kontrola jídelníčku?

Svačinky a obědy z domova jsou dle lesních školek v souladu s legislativou, podle které rodiče mohou prohlásit, že nechtějí, aby dítě dostávalo jídlo od školky.

„ČŠI nicméně dohodu mezi rodiči a školkou zpochybňuje, protože jí neumožňuje kontrolovat skladbu jídelníčku, tedy takzvaný spotřební koš,” sdělila asociace. Vyjednávání o nutných legislativních úpravách se podle ní ještě před dvěma měsíci zdálo bez problémů, pak se ale začalo opět komplikovat.

Inspekce se proti tomuto tvrzení ohradila. Podle náměstka vrchního školního inspektora Ondřeje Andryse je nepřesné a velmi zjednodušující. Uvedl, že ČŠI předpisy netvoří.

„Jednání k problematice dále pokračují, a až se rozhodne o řešení, budou podle něj inspektoři postupovat. Vzdělávání i stravování v lesních školkách musí vždy odpovídat platným předpisům, které určují ministerstva školství a zdravotnictví,” upozornil.

Za předpokladu dodržení hygienických předpisů

Podle MŠMT mohou rodiče dětí stravování zajišťovat „za předpokladu dodržení hygienických předpisů, které se k takovým situacím vztahují”. Školka pak musí prokázat ČŠI, že je schopna stravování v případě požadavku rodiče zajistit v průběhu školního roku kdykoli, zmínilo tiskové oddělení úřadu.

Asociace lesních školek ČR sdružuje přibližně 130 zařízení. Z toho 37 je od loňska registrováno ve školském rejstříku a děti v nich mohou absolvovat i povinný poslední rok školky. Další zhruba třicítka o zapsání do rejstříku uvažuje. Podle Valkounové čekají právě na to, zda jim bude umožněno, aby rodiče dětem mohli dávat svačiny z domova.

„O podmínkách v zajištění stravování věděly lesní školky již v době zápisu do rejstříku škol,” doplnil Andrys. Všechny lesní školky, které ČŠI v uplynulém školním roce navštívila, měly dle jeho vyjádření s dodavateli stravování platné smlouvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám