Hlavní obsah

Leden plný extrémů byl nakonec ve světě jedním z nejteplejších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké mrazy v centrální části USA a na Sibiři, neobvykle teplá zima na Aljašce a v centrální Asii. I když teplotní extrémy se ve světě přikláněly na jednu či druhou stranu, vyšší teploty nakonec „vyhrály“. Podle amerických meteorologů byl letošní leden ve světě čtvrtý nejteplejší od roku 1880.

Foto: NOAA

Rozdíly teplot ve světě proti dlouhodobému průměru. Modrá barva označuje teploty nižší, než je obvyklé, červená barva vyšší.

Článek

Vůbec nejteplejší byl leden roku 2007 následovaný lety 2002 a 2003.

Podle mapy, kterou zveřejnil americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) je evidentní, že extrémní výkyvy proti průměru byly pouze na severní polokouli. Na té jižní nebyly rozdíly tak markantní. Přesto i na jižní polokouli bylo léto teplejší, než byl průměr ve 20. století.

Teplý leden byl i ve střední Evropě. Co se České republiky týče, meteorologové uvedli, že zima je teplá, nejde ale o žádný extrém. V lednu byla průměrná teplota 2,9 stupně, což je sice nad normálem, ale v minulých letech bylo i tepleji. Například v roce 2007 byla průměrná teplota v lednu dokonce 6,3 stupně. Letošní první měsíc roku se tak umístil na 23. až 25. místě od roku 1775.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severovýchod USA sužuje rekordní vlna mrazůVideo: Reuters

ČR trápí spíš sucho

Meteorologové upozorňují spíše na sucho. „Je způsobeno tím, že se nad střední Evropou střídaly vlivy tlakových výší a přechody frontálních systémů od západu, které se nad Českem většinou rozpadaly anebo byly slábnoucí a přinášely jen málo srážek,“ řekla Právu Dagmar Honsová z Meteopressu.

Prosinec přinesl 40 procent srážek dlouhodobého normálu, leden 62 procent a také únor byl srážkově výrazně podprůměrný. Větší množství deště se neočekává ani v březnu. Meteorologové ale současně tvrdí, že vydatné srážky na jaře by mohly deficit napravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám