Hlavní obsah

Kurzarbeit pomůže nejen firmám ohroženým ruským embargem

Novinky, kil

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo v rámci Aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) účinné a jednoduché opatření, které pomůže firmám a podnikům v nesnázích. Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti, takzvaný kurzarbeit, pomůže českým podnikům překlenout problematická období, a to nejen aktuální embargo na dovoz výrobků z EU do Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Podmínkou pro poskytnutí příspěvku na částečnou refundaci mzdových nákladů je účast podpořených zaměstnanců na odborném vzdělávání.

Článek

Příspěvek pomůže i v budoucnosti v období živelních pohrom, hospodářských krizí, sezónních výkyvů nebo přechodu na nový podnikatelský program. „Tímto opatřením chceme rychle a účinně zareagovat na současnou situaci a pomoci českým firmám, které mohou být ohroženy ruským embargem,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Jednoduše a transparentně

Pro příjemce pomoci bude toto opatření administrativně maximálně jednoduché, ale zároveň transparentní. Z důvodu flexibility opatření bude ekonomická podmínka při vstupu vyžadována formou čestného prohlášení, nicméně bude předmětem následných kontrol za předem dohodnuté období (např. po ukončení účetního období, ročním auditu atd.).

Šest měsíců s možností prodloužení

„Příspěvek bude poskytován ve výši 30 % průměrného výdělku zaměstnance, maximálně však do částky 1,4násobku minimální mzdy, aktuálně 11 900 korun. Příspěvek bude poskytován po dobu šesti měsíců s možným prodloužením o dalších šest měsíců,“ vysvětluje náměstek ministryně pro zaměstnanost Jan Marek.

Devadesát procent průměrné mzdy

Zaměstnanec bude tedy i v době takzvaného kurzarbeitu pobírat 90 procent své průměrné mzdy, 60 procent mu bude proplácet nadále zaměstnavatel a 30 procenty přispěje resort práce a sociálních věcí. O poskytnutí příspěvku bude rozhodovat komise na krajských pobočkách Úřadu práce ČR, která bude složena jak ze zástupců ÚP ČR, tak dalších sociálních partnerů. Vyplácení se bude řídit pravidly a postupy pro aplikaci nástrojů APZ úřady práce.

Další vzdělávání podmínkou

Zásadní podmínkou pro poskytnutí příspěvku na částečnou refundaci mzdových nákladů zaměstnavatele je účast podpořených zaměstnanců na odborném vzdělávání a dalším rozvoji jejich schopností. Opatření poskytne zaměstnancům širší a kvalitnější odbornou kvalifikaci a zaměstnavatelé budou moci lépe využít jejich větší flexibility a nových schopností pro rozvoj firem a inovace v podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám