Hlavní obsah

Kouření poškozuje organismus už několik minut po zapálení první cigarety

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že má kouření v dlouhodobém měřítku velmi negativní vliv na lidské zdraví, je známá věc. Kromě srdečních onemocnění přináší i zvýšené riziko rakoviny plic. Vědci nyní přišli se zjištěním, že škody v organismu vznikají již pár minut po zapálení první cigarety v životě.

Foto: Profimedia.cz

K prvotnímu poškození organismu vlivem kouření dochází již pár minut po vykouření první cigarety.

Článek

Vědci v jedné ze studií zjistili, že velmi nebezpečné chemické látky, které způsobují rakovinu, se formují již pár minut poté, co si si lidé cigaretu zapálí.

Při podrobných testech lékaři zjišťovali u dvanácti pacientů bezprostředně po vykouření cigarety hodnoty chemických látek (polycyklické aromatické uhlovodíky - PAU) souvisejících s rakovinou. Ty vznikají při spalování tabáku. Ohrožují tak nejen ty, co kouří, ale i ty, co kouř vdechují.

Tyto látky se v organismu přetvářejí v jiné chemikálie, které poškozují DNA a jsou spojeny s rakovinou. Podle výsledků k tomu procesu dochází až překvapivě brzo, a to ne v řádu několika let, ale již po 15 až 30 minutách po vykouření cigarety.

Unikátní studie 

"V našem případě se jedná o unikátní studii, při které byly do lidského metabolismu specificky dodány polycyklické aromatické uhlovodíky při vdechování cigaretového kouře, a to bez jiných vlivů, jako je například znečištěné ovzduší apod.," uvedl profesor Stephen Hecht z univerzity v Minnesotě.

Podle mnohých odborníků by tyto výsledky měly být varováním hlavně pro ty jedince, kteří chtějí s kouřením začít.

"Skoro každý ví, že při dlouhodobém kouření nám hrozí rakovina plic. Jak se ale nyní zjistilo, prvotní fáze přeměn v buňkách nezačíná až za 20 či 30 let, ale jen pár minut po tom, co začneme kouřit," uvedl ředitel společnosti Ash Martin Dockrell.

Reklama

Výběr článků

Načítám