Hlavní obsah

Koalám hrozí vyhynutí, upozorňují ochránci zvířat

Novinky, mšv

Kvůli odlesňování hrozí koalám vyhynutí. Upozornil na to šéf Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Pavan Sukhdev, který apeluje na australské politiky, aby co nejdříve zakročili. Kácením lesů je nejvíce postižen stát Nový Jižní Wales, kde vznikají velké plochy pro farmaření, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koaly přicházejí kvůli odlesňování o přirozené prostředíVideo: Reuters

 
Článek

Sukhdev napsal v dopise australskému premiérovi Scottu Morrisonovi, že koaly čelí stejné krizi, jako například orangutani na Borneu, kteří rovněž trpí kvůli odlesňování a ztrátě přirozeného prostředí. „Lidé na celém světě si všímají té paralely, koaly také směřují k vyhynutí kvůli masivnímu kácení lesů,“ upozornil Sukhdev. Doplnil, že bude záležet jen na krocích vlády, jež by měla nastavit pravidla a regulace a podporovat farmáře, kteří chtějí na svých pozemcích lesy zachovat.

Podle nedávných analýz ekologů žije ve státu Nový Jižní Wales zhruba 15 000 až 28 000 koal. Pokud by odlesňování pokračovalo stejným tempem, jako doposud, v roce 2050 by mohla být zvířata, která se stala jedním ze symbolů Austrálie, už minulostí. „Stejně jako jsou orangutani důležití pro Borneo, jsou koalové důležití pro Austrálii. Vyhynutí obou druhů by bylo velmi znepokojivé, nejen pro mě, ale pro celý svět,“ dodal Sukhdev pro server SBS News.

Přesun je ohrožuje

Australská vláda reagovala, že si je této hrozby vědoma a podnikne kroky, které pomohou k rehabilitaci a ochraně koal. „Snažíme se najít způsob, jak zabránit dalšímu poklesu a podpořit obnovu koalí populace,“ uvedl mluvčí australského Ministerstva životního prostředí.

Pro koaly neznamená odlesňování jen ztrátu přirozeného prostředí, domova a potravy — pokud se totiž začnou přesouvat na jiná místa, hrozí jim nebezpečí v podobě nemocí, predátorů nebo lidmi vytvořených překážek, třeba na silnicích.

Koala je na Červeném seznamu ohrožených druhů zvířat aktuálně v kategorii zranitelný. Znamená to, že čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění. Seznam ohrožených druhů zvířat vydává Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN).

Reklama

Výběr článků

Načítám