Hlavní obsah

Kanibalistická hvězda polyká svoji sousedku

Novinky, Vladimír Michna

Observatoř Chandra úřadu NASA sleduje ve vesmíru hvězdu, která polyká s ní sousedící vesmírný útvar - buď také hvězdu, nebo planetu. Tento nález ukazuje na rozličné "vztahy" ve vesmíru.

Článek

Podle vědců se hvězda pojmenovaná BP Psc jevila mladá, ale ve skutečnosti je o hodně starší, než se čekalo, uvedl magazín Astrophysical Journal Letters.

Mohla by to být miliardu let stará červená obří hvězda, která „snědla“ svou mladou „sousedku“, jejíž zbytky jsou ještě stále patrné.

„Kanibalistická“ hvězda je vyvinutější verzí našeho Slunce a vzdálená asi tisíc světelných let. Vědci začali hvězdu pozorovat již před 15 lety a byli velmi překvapeni jejím nezvyklým vzhledem. Nevypadala jako typický červený „obr“ a měla kolem sebe prašný orbitální disk. Tyto disky umožňují růst planetám okolo mladých hvězd.

Navíc, většina mladých hvězd se formuje v seskupeních a BP Psc byla izolovaná, poznamenává Joel Kastner, šéf týmu z Rochesterského technologického institutu v New Yorku. Podle něj nebylo možné najít mladší hvězdu v blízkosti BP Psc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám