Hlavní obsah

Kam se budu hlásit? Ví to patnáct procent deváťáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Patnáct procent žáků devátých tříd základních škol mělo již v září jasno, na jakou další školu se přihlásí. Rovněž vědí, že už si to nerozmyslí. Necelý půlrok před podáváním přihlášek, které školy bez talentových zkoušek přijímají do poloviny března, se tak většina teprve rozhoduje.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internetový dotazník společnosti Než zazvoní, která se věnuje marketingu pro školy, v září vyplnilo více než tři tisícovky žáků devátého ročníku z náhodně vybraných škol po celé zemi.

Více než polovina z nich si teprve začíná zjišťovat informace o konkrétních středních školách, podmínkách přijímacího řízení a následného studia. Tři čtvrtiny začínají volbou oboru, podle něhož si vybírají konkrétní školu.

Hlavní jsou dny otevřených dveří

Nejdůležitějším zdrojem informací jsou dny otevřených dveří. Jednapadesát procent žáků posledního ročníku ZŠ tuto akci považuje za velmi důležitou, pouze desetině jsou dny otevřených dveří lhostejné. Na dalším místě jsou reference současných studentů.

Většina dětí také považuje za podstatné informace na školních webech. Před specializovanými školskými rozcestníky dávají při hledání internetových stránek konkrétní školy přednost běžným vyhledávačům. Klíčovou roli hraje první dojem, protože deváťáci obvykle web navštíví maximálně dvakrát.

Šance na práci či VŠ

Při rozhodování o střední škole nebo učilišti kladou žáci devátých tříd největší důraz na kvalitní výuku a zvýšení šancí na získání práce nebo přijetí na vysokou školu.

Bezmála čtyři pětiny deváťáků ještě své možnosti dalšího studia neprobíraly s výchovným poradcem ve škole. Bezmála polovina dotázaných se ale chce tomuto tématu věnovat při osobní konzultaci s tímto pracovníkem, pětina tak hodlá učinit hromadně v rámci celé třídy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám