Hlavní obsah

Jesenice pořídila školku pro 50 dětí za čtyři milióny

Právo, Petr Kotek
Jesenice

Rodiče padesáti předškoláků z Jesenice u Prahy se od ledna budou moci opět naplno věnovat své profesi. O děti se postarají dvě nově otevírané třídy mateřské školy. Obec je dokázala pořídit za zlomek obvyklé ceny díky efektivnímu propojení veřejných a soukromých peněz.

Článek

Ještě nedávno malá příměstská obec s necelými 2000 obyvateli zažívá v posledních letech všechny pozitivní i negativní dopady toho, čemu se říká „fenomén satelitu“. Původní počet obyvatel se znásobil, v nejbližší době by mohl dosáhnout 10 000. Stěhovaly se sem hlavně mladé rodiny, o místa v předškolních zařízeních pro jejich děti byla stále větší nouze.    

„Kapacita školek byla donedávna sto dvacet míst, převis byl až trojnásobný,“ potvrzuje místostarostka Jesenice Eva Čmelíková (nezávislá). Jeseničtí rodiče teď dostávají k dispozici další dvě předškolní třídy celkem pro 50 dětí. Obec je pořídila za pouhé čtyři milióny korun v podobě vložených pozemků.

Spolupráce s investory se vyplatila

Jesenice nejprve zbavila jednoho z investorů výstavby rodinných domů poněkud vágního závazku vybudovat přesně nedefinovanou obdobu mateřské školky. Za to od něj mohla odkoupit část pozemků v jeho vlastnictví za malou část tržní ceny. „Převedením pozemků na obec závazek zanikl a my jsme je mohli poskytnout dalšímu soukromému investorovi k výstavbě nového školského zařízení,“ vysvětluje starosta Zdeněk Pánek (nezávislý). Pozemky přitom zůstávají dál majetkem obce.

V soukromém zařízení za běžné poplatky

Dvě nové třídy jsou součástí komplexu soukromé Sunny Canadian School. Ta chce poskytovat dvojjazyčné vzdělávání od mateřské školy až po maturitu. Kromě dvou tříd pro 50 „obecních“ předškoláků nabídne sedm tříd školky s anglickým programem pro 84 dětí. Jejich rodiče sice budou platit školné odpovídající nadstandardní péči, to ale pro děti z Jesenice neplatí. Jejich rodiče čekají jen běžné poplatky.

Sunny Canadian School nabídne postupně i pět tříd prvního stupně česko-anglické základní školy pro 80 žáků. Ve druhé etapě by se areál měl rozrůst o střední školu s plaveckým bazénem.

„Počítáme s tím, že bazén a další zázemí soukromé školy budou moci využívat všichni obyvatelé Jesenice, nejen platící studenti,“ doplňuje starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám