Hlavní obsah

Jak s dětmi mluvit o intimitě? Nová kniha chce poradit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Konsent se dlouhodobě zabývá tématem sexuální osvěty. Letos na podzim vydá knihu Děti to chtěj vědět taky s myšlenkou, že sexuální výchova začíná už v rodině. Kniha přinese rady pro rodiče, jak s potomky mluvit o intimních tématech.

Foto: Konsent

Kniha Děti to chtěj vědět taky

Článek

Organizace Konsent vyhlásila v souvislosti s vznikem knihy crowdfundingovou kampaň, o které už nyní lze říct, že předčila očekávání.

„Na úspěchu kampaně vidíme, že současní rodiče si uvědomují důležitost dobré sexuální výchovy a chtějí se do ní sami pustit. Vědí i to, že to za ně nikdo jiný neudělá,” uvedla organizace.

Na úspěchu kampaně vidíme, že současní rodiče si uvědomují důležitost dobré sexuální výchovy
Johanna Nejedlová, autorka projektu

Za nápadem sepsat takovouto osvětovou knihu stojí sama Nejedlová. Vznikla ve spolupráci s dvěma dalšími autorkami. „Když jsme jednotlivé kapitoly dávaly číst různým rodičům a ptali se jich na zpětnou vazbu, potvrdilo se nám, že každý má jiné potřeby a představy. Někdo nám řekl, že je v knize až moc praktických příkladů, někdo zase, že jich je málo,” popisuje v rozhovoru pro Novinky Nejedlová.

FOTO: Happening usilující o změnu definice znásilnění

Domácí

Kniha má ambici být pomůckou pro všechny, kdo se na výchově daného dítěte podílí. Zakládá si na tom, že obsahuje pouze ověřené informace bez mýtů a stereotypů.

Rodiče mají často pocit, že jsou děti na debatu o intimních záležitostech malé. Jenže pokud chtějí být prvními, kdo jim tyto informace předá, aby mohly mít kontrolu nad tím, jak budou děti informované a jak kvalitní jejich znalosti budou, nemůžou otálet.
Johanna Nejedlová, ředitelka organizace Konsent

„Kniha kombinuje odborný výklad s osobními výpověďmi, modelovými ukázkami konverzací a rozhovory s odborníky a odbornicemi na specifické oblasti sexuálního zdraví. Pokrývá klíčová témata jako sexuální chování dětí, dětská masturbace, sexuální orientace a genderová identita, sex nebo sexuální násilí,” uvádí Nejedlová.

O sexu slyší poprvé ve školce

Sexuální výchova je u nás dlouhodobě tabu. Většinu informací děti získávají svépomocí z internetu anebo od kamarádů. „Rodiče mají často pocit, že jsou děti na debatu o intimních záležitostech malé. Jenže pokud chtějí být prvními, kdo jim tyto informace předá, aby mohly mít kontrolu nad tím, jak budou děti informované a jak kvalitní jejich znalosti budou, nemůžou otálet. Protože děti o těchto věcech mluví už ve školce. Pak v první nebo druhé třídě se už často setkají s pornografií,” míní Nejedlová.

Foto: Zakroužkuj ženu

Výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová

„V Česku si často sexuální výchovu v rodině představujeme jako nějaký rozhovor, který proběhne okolo 13-14. roku, a to je pozdě a je potom náročné, když čekáte takhle dlouho, než s dětmi toto téma proberete. Diskuze by měla být v ideálním případě průběžná,” doplňuje.

Dobře na tom nejsou ani školy. „Když se podíváme na data od české středoškolské unie, školu a rodiče uvedli děti v průzkumu až na posledním místě, což znamená, že tyto dvě instituce, od kterých se čeká, že budou dětem předávat klíčové informace jako první, v tom selhávají,” říká Nejedlová.

Zvýšit tresty za znásilnění jde i bez Istanbulské úmluvy, upozorňují aktivistky

Domácí

Rodiče ale podle ní mají zájem na tom, aby jejich děti informované byly. „Možná jen často neví, jak na to, protože sami kvalitní sexuální výchovu nezažili,” myslí si Nejedlová.

Crowdfundingová kampaň ke knize Děti to chtěj vědět taky probíhá do 4.srpna na serveru HitHit. Cílenou částku 400 tisíc korun už se dokonce podařilo překonat, je tedy jisté, že kniha půjde do distribuce na podzim letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám