Hlavní obsah

Hradecký kraj chystá pro učně od září tisícová stipendia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Královéhradecký kraj se v reakci na nedostatek pracovníků ve strojírenském a stavebním průmyslu a rozhodl zareagovat tím, že podpoří mladých lidi připravující se na výkon těchto profesí. Od září bude novým učňům, kteří nastoupí na stavební a strojírenské obory přispívat na studium tisíce korun ročně. Nejlepší učni tak budou moci během studia získat až 20 000 korun.

Článek

Kraj tím chce do učilišť přilákat žáky a pomoci řešit nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Učni budou od kraje dostávat stipendium od 300 do 500 korun měsíčně. Za jedničku na vysvědčení z odborného výcviku dostanou jednorázovou částku až 4000 korun, informoval krajský radní pro školství Zdeněk Kraus.

Podpora kraje se bude týkat zámečníků, nástrojařů, strojních mechaniků, elektrikářů, instalatérů, klempířů, tesařů a zedníků. První stipendia kraj udělí ve školním roce 2008/2009 a mělo by je pobírat 400 žáků. "Při tříletém cyklu předpokládáme výdaj z rozpočtu kraje celkem asi 11,5 milionu korun," řekl Kraus. Za úspěch bude kraj podle něj považovat, když se počet žáků v podporovaných oborech zvýší o deset až 20 procent.

Rozhodnutí kraje uvítala Hospodářská komora hradeckého kraje. "Pokládáme to za významnou motivaci pro rodiče při rozhodování o budoucím studiu svých dětí," řekl ČTK předseda komory Stanislav Sedláček. Odhadl, že nyní na trhu práce v kraji chybí přibližně 1000 pracovníků technických profesí. "Lidi v regionu poptávají například strojírenské firmy Wikov MGI, Ammann či závod Škody Auto v Kvasinách," řekl Sedláček.

S postupem do vyšších ročníků příspěvek poroste z 300 korun v prvním ročníku do 500 korun měsíčně ve třetím ročníku. Jednička na vysvědčení z odborného výcviku bude v prvním ročníku ohodnocena 1000 korunami, ve třetím ročníku to bude 4000 korun. Za dvojku na vysvědčení bude odměna poloviční. Za celou dobu studia tak bude moci žák získat téměř 20.000 korun. Příspěvek budou dostávat žáci v učilištích v hradeckém kraji a nebude podmínkou, že jejich zřizovatelem je kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám