Hlavní obsah

Hmyzí robot českého vědce umí mávat křídly

Český vědec Matěj Karásek působící na Technické univerzitě v nizozemském Delftu je hlavním konstruktérem létajícího robota, který umí napodobit mávání křídel hmyzu. Vynález, jehož výjimečné letové schopnosti, včetně rychlosti až 25 km/h, otevírají nové perspektivy pro vývoj dronů, se dostal na obálku zářijového čísla odborného magazínu Science.

BEZ KOMENTÁŘE: Robot létá jako hmyzVideo: TU Delft (CC BY-SA 4.0)

 
Článek

Hmyzí robot se zrodil v delftské univerzitní laboratoři Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) ve spolupráci s Wageningenskou univerzitou.

Vědci společně prováděli pokusy s prý prvním autonomním robotem, jehož pohon je založen na rychlém mávání křídel, inspirovaném hmyzem. Zařízení má zlepšit pochopení způsobu, jímž mušky octomilky provádějí smělé únikové manévry.

Vynález by se mohl využít při hledání přeživších, stejně tak např. ve sklenících, kde by opylovával rostliny místo včel.

„Již delší dobu jsme se snažili vytvořit robota, který by byl schopen létat jako okřídlený hmyz, tedy řídit své pohyby za pomoci malých změn pohybu jednotlivých křídel. Výsledný návrh vznikl kombinací nápadů převzatých z přírody a mechanismů vyvinutých a důkladné otestovaných pro naše předchozí létající roboty řízené ještě pomocí ocasních ploch,“ popsal Novinkám Karásek.

Robot podle něj dosahuje nejvyšší rychlosti 25 kilometrů v hodině a je schopen manévrů, jako jsou smyčky a obraty o 360 stupňů. Křídly o rozpětí 33 centimetrů umí mávat 17krát za sekundu a váží jen 29 gramů.

Ještě menší a plně autonomní

„Vedle studie letu okřídleného hmyzu se náš další výzkum bude ubírat směrem k menším a menším robotům, které budou zároveň plně autonomní – to znamená, ze budou schopni vykonávat (zprvu jednoduché) úkoly sami od sebe,“ vysvětlil pro Novinky Karásek.

V delším časovém horizontu by tato malá zařízení rád viděl například ve sklenících, kde by mohla opylovat rostliny místo včel.

„Případně při hledání přeživších v ruinách domů a měst po přírodních či jiných katastrofách,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám