Hlavní obsah

Foxconn chce v Kutné Hoře naplno rozjet výrobu v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Tchajwanská společnost Foxconn chce během června naplno spustit výrobu v novém závodě v Kutné Hoře. Pro region to znamená pracovní příležitost pro více než čtyři tisíce nových zaměstnanců. První část továrny už firma uvedla do zkušebního provozu a v polovině dubna se v něm začaly montovat počítače.

Článek

Kutnohorský závod v současnosti zaměstnává 832 lidí. S růstem výroby by se počet zaměstnanců měl zvýšit až na 5000. Firma přitom preferuje pracovníky z regionu. Podle starosty Ivo Šalátka ale zkušenosti z jiných podniků ukazují, že se to zřejmě nepodaří a do regionu přijdou noví pracovníci nejen z jiných částí republiky, ale i ze zahraničí.

Foxconn chce lidi přilákat do Kutné Hory natrvalo. Plánuje postavit na pozemcích proti průmyslové zóně Na Rovinách, kde továrna stojí, novou městskou čtvrť s byty, mateřskou školou, zdravotním střediskem, parkovištěm a sportovišti. Dvacetihektarovou parcelu vlastní město. Zastupitelé záměr Foxconnu schválili, o prodeji pozemků ale zatím nerozhodli. "Není signál, že by zastupitelstvo nechtělo prodat, chce to jen mít všechno řádně ošetřeno," dodal starosta.

Foxconn patří k velkým světovým výrobcům výpočetní techniky, konektorů, kabelů a skříní pro počítače. V Česku začal podnikat v roce 2000 v areálu zkrachovalé HTT Tesla Pardubice, nyní zaměstnává zhruba 7000 lidí. Předloni firma v tuzemsku vyrobila zboží za 73 miliard korun, loňské výsledky nejsou známy. Náklady na vybudování kutnohorského závodu jsou asi 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám