Hlavní obsah

Farmáři, lesníci a rybáři jsou nejšťastnější povolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já Tě povím, příroda, to je ráj!“ praví ve slavném českém filmu děda Homolka babi Homolkové, když si hoví v lese pod stromem. A souhlasí s ním také britský Úřad národních statistik (ONS), který na zakázku vlády vypracoval index kvality života. Z něj vyplynulo, že lidé pracující v přírodě, především farmáři, lesníci a rybáři, jsou nejšťastnější.

Foto: Profimedia.cz

POdle indexu kvality života jsou nejšťastnější lidé pracující v přírodě.

Článek

Podle psychologů a odborníků na celostní medicínu za to zcela jistě může každodenní kontakt s živou přírodou, která dodává tělu ohromné množství bio energie a udržuje duši v dobré kondici bez velkého stresu.

Nejen výdělek, ale i kvalita života

Britská vláda v čele s Davidem Cameronem chce výsledky studie použít v kampani lákající mladé lidi do nejrůznějších profesí. Už jim nehodlají předhazovat jen to, kolik si v takové práci vydělají, ale chtějí zdůrazňovat, jak spokojení se svým povoláním budou a zda povedou šťastný život.

Kromě umělců a bankéřů jsou šťastni všichni

Vyjma zemědělství, lesnictví a rybářství jsou lidé se svou prací spokojení také v dalších fyzicky náročných odvětvích, jako je těžba rud a kamene, nemovitosti, výroba a dodávka elektřiny a plynu, dodávka a údržba vody, čistírenství a odpady. Poměrně šťastní jsou také lidé v administrativě a podpoře, dopravě a skladování, ubytování a gastronomii či opravárenství automobilů.

Naopak překvapivě málo šťastní jsou lidé pracující v umění, zábavě a rekreaci. Ti jsou dokonce pod bankéři a pojišťovateli, kteří se umístili také na velmi nízké pozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám