Hlavní obsah

Disko hvězda vypuštěná z ovčí farmy naštvala astronomy

Právo, mcm

Kouli z uhlíkových vláken, kterou její tvůrci nazvali Humanity Star (Hvězda lidstva), vynesla na oběžnou dráhu raketa Electron málo známé novozélandské společnosti Rocket Lab. Jen co se její družice dostala minulý týden na oblohu, zazněly protesty astronomů. Ti kouli označili za projev vesmírného chuligánství.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Electron novozélandské společnosti Rocket Lab. Ilustrační foto

Článek

Družici vynesla raketa odpálená z ovčí farmy na poloostrově Mahia na Novém Zélandu. V ostrovní zemi to vyvolalo jásot a hrdost. Peter Beck, zakladatel a generální ředitel Rocket Lab, označil start za „téměř bezprecedentní“ krok v oblasti komerčního průzkumu vesmíru.

Pak se ale ukázalo, že firma nechala tajně vynést na oběžnou dráhu i satelit podobný obří blyštivé disko kouli. Firma tvrdí, že objekt s 65 reflexními plochami bude odrážet sluneční paprsky zpět na Zemi a vytvoří tak blikající světlo viditelné v celém světě.

Humanity Star (Hvězda lidstva)

Stane se prý nejjasnějším objektem na noční obloze po dobu devíti měsíců, než klesne do atmosféry Země, v níž shoří. Podle Rocket Lab bude koule „připomínat všem na Zemi naše křehké místo ve vesmíru“. Beck tvrdil, že tak vznikne „společná zkušenost pro celou planetu“.

Vesmírné graffiti

Vědci, kteří zkoumají hvězdy, však umístění lesklé koule do kosmu nevítají. Richard Easther z University of Auckland řekl, že Rocket Lab bezděky zasáhl zvlášť citlivé místo jeho povolání, trápeného světelným znečištěním, jež je už nyní pro astronomy velmi vážným problémem.

„Tohle sice nebude nic velkého, ale kdyby se takový nápad stal běžnou praxí, a navíc ve větším měřítku, skončili by astronomové na ulici,“ varoval Easther a diplomaticky dodal: „Dokážu pochopit hurá zápal pro tyhle věci, ale mám také pocit, že ti lidé nechápou, že jiní by v tom mohli vidět něco záporného.“

Jiní experti už tak diplomatičtí nebyli. „Páni. Záměrně jasné, dlouhodobé kosmické graffiti. To teda fakt dík, @RocketLab,“ vzkázal Novozélanďanům astronom Mike Brown z Kalifornského technologického institutu.

A Caleb Scharf, ředitel astrobiologie na Kolumbijské univerzitě, v časopise Scientific American nad „dalším vpádem do mého osobního vesmíru“ doslova zuřil.

„Většina z nás by si nemyslela, že by bylo roztomilé přivázat na polárního medvěda velké blikající světlo nebo natáhnout obchodní slogan přes nebezpečnou horní část Mount Everestu. Vrazit zářivě lesklou kouli na nebesa lze považovat za něco stejně vulgárního,“ napsal.

Podle něj „je to určitě připomínka našeho křehkého místa ve vesmíru, protože je tak napadeno to, co naléhavě potřebujeme střežit“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám