Hlavní obsah

Děti krmené jídlem z fastfoodů mají nižší IQ, tvrdí vědci

Novinky, coe

U dětí, kterým rodiče dávají jídlo z fastfoodů častěji než to čerstvě připravené, dosahuje inteligenční kvocient nižších hodnot. Výběr stravy rovněž IQ ovlivňuje dlouhodobě. Ukázala to studie Londýnské univerzity, z níž tento týden citoval britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkum se zabýval stravováním 4000 skotských dětí ve věku od tří do pěti let. Zaměřen byl zejména na rozdíly mezi stravou z prodejen rychlého občerstvení, tzv. fastfoodů, a čerstvě připraveným jídlem a jejich dopadem na dětské poznávací schopnosti a vývoj.

Studie rovněž počítala s rozdílným společenským statusem dětí, který má také na jejich psychický rozvoj velký vliv.

Výsledek výzkumu není překvapivý. Děti, jejichž rodiče spadají do bohatších, výše postavených sociálních vrstev, svým dětem připravují kvalitnější a čerstvá jídla a tyto děti jsou na tom pak podle studie s inteligencí lépe.

Naopak děti rodičů z nižších vrstev častěji konzumují jídla zakoupená ve fastfoodech. „Matky a otcové z méně bohatých kruhů mívají často méně času, aby svým dětem jídlo sami připravili. Tyto děti pak mají v testech inteligence slabší výsledky a ve škole se často hůře učí,“ vysvětlila Sophie von Stumm z katedry psychologie.

„Ukazuje se, že čerstvé a kvalitní potraviny neslouží jen k tomu, aby zaplnily žaludek, a to zejména tehdy, když jsou děti malé a ve vývoji,“ dodala psycholožka.

Podobné výsledky i jinde ve světě

K podobným výsledkům došli i australští vědci, jejichž studie byla publikována letos v srpnu. Podle ní zdravá a čerstvá strava vede k vyšší inteligenci jak u dětí, tak i v pozdějším věku. Osmileté děti vyrůstající na jídle z fastfoodů mají podle výzkumu v Adelaide v průměru o dva body nižší IQ než jejich vrstevníci, kteří konzumují čerstvá jídla.

Také americká studie zveřejněná v Journal of Epidemiology & Community Health před dvěma lety ukázala, že u dětí, které před dosažením tří let věku často jedí pizzu, hranolky a sušenky, dojde k nižšímu rozvoji inteligence než u jejich vrstevníků, kteří konzumují doma připravovaná jídla s ovocem a zeleninou.

Po pět let trvajícím pozorování bylo u prvně jmenovaných dětí naměřeno o pět bodů nižší IQ. Podle vědců se navíc u těchto dětí nedá čekat, že by pozdější dodání zdravé stravy mělo nějak výrazně pozitivní dopad, vývoj jejich mozku je totiž již zpomalen.

Anketa

Stravujete se ve fastfoodech?
ano, často
2,5 %
ano, občas
14,2 %
jen výjimečně
43,9 %
ne
39,4 %
Celkem hlasovalo 14691 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám