Hlavní obsah

Česku hrozí problémy se zubní péčí, zubařů ubývá

Novinky, E. Straka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku hrozí reálné riziko, že pokud se nezačne na zubařskou praxi připravovat více mladých lidí, bude v poměrně krátké době zubařů nedostatek. Podle statistik by jich mohlo za 15 let být až o patnáct procent méně, zatímco počet pacientů na jednoho lékaře by měl vzrůst až o polovinu. Zubaři mají už nyní tolik klientů, že objednací lhůty u nich bývají i v řádech týdnů.

Článek

Každoročně sice přibude sto nových zubařů, ale tento počet nemá šanci zaplnit místo po zubařích, kteří odešli do penze. Už nyní je situace taková, že snaha pacienta najít si nového zubaře je jako příslovečné hledání jehly v kupce sena. 

V některých regionech musí jeden zubař "zvládnout" zhruba patnáct stovek pacientů a pokud by se situace nezlepšila, za zmiňovaných patnáct let by to bylo více než dva tisíce lidí. 

Zázračný zubní kartáček zubaře nenahradí

Díky reklamám by se mohlo zdát, že "super speciální" zubní pasty a kartáčky vznikající ve spojení s nejmodernějšími medicínskými postupy, zubařům práci uberou. Problém je v tom, že lidský život se čím dál tím více prodlužuje. 

Na chvíli pomohou zubaři z ciziny, nejde ale o řešení

Mimo "dovozu" zahraničních zubařů, což je pouze krátkodobé řešení, by mohl současný neuspokojivý stav pomoci řešit například vznik samostatné zubní fakulty a s ní zvýšení počtu studentů stomatologie. 

Dalším možným řešením by dle stomatologické komory mohla být větší spoluúčast pacientů na ošetření. Což by znamenalo, že za některé, pojišťovnami dosud hrazené úkony, by musel pacient v budoucnu platit. Zbývá jen doufat, že se naše stomatologie neocitne v neúnosně tíživé finanční situaci, jež by zapříčinila to, že by obyvatelé České republiky hradili až osmdesát procent stomatologických zákroků, jak je tomu v Irsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám