Hlavní obsah

Česko čekají extrémní výkyvy počasí, ministerstvo chystá klimatickou strategii

Ministerstvo životního prostředí připravuje klimatickou strategii. České republice má pomoci pružněji reagovat na změny klimatu a přizpůsobit se jim. Dokument vzniká mimo jiné v reakci na světový i evropský vývoj ochrany klimatu a aktuální vědecké poznatky. V pondělí to potvrdilo tiskové oddělení MŽP.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Česko čekají sucha a teplotní výkyvy. Ilustrační foto

Článek

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) při OSN v pondělí zveřejnil druhou část Páté hodnoticí zprávy. Potvrdil, že klimatická změna negativně ovlivňuje každý kontinent a oceán, a varoval před dopady na lidstvo. [celá zpráva]

Podle českých vědců budou oblast ČR častěji postihovat extrémní výkyvy počasí a jejich dopady, například povodně, vlny veder a sucho.

Návrh takzvané adaptační strategie nyní míří do procesu posuzování vlivů na životní prostředí (SEA) a meziresortního připomínkového řízení. Do konce roku by měl být předložen vládě.

Udržitelné využívání půdy

"Ve většině evropských zemí jsou už adaptační opatření zabudována do obecné politiky, do strategií ekonomických, sociálních a dalších. Změnou klimatu mohou být různě ovlivněny různé skupiny obyvatelstva, například obyvatelstvo na venkově rozdílně než ve městech," řekl profesor Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Součástí české strategie jsou informace o pozorovaných změnách klimatu na území ČR v kontextu celosvětové a evropské situace a odhady vývoje. Zaměřuje se například na oblasti zemědělství, lesního a vodního hospodářství, biodiverzity i průmyslu a energetiky, dopravy a krizových situací.

K příkladům adaptačních opatření patří podle Lucie Erbenové z tiskového oddělení MŽP hospodaření se srážkovými vodami nebo udržitelné využívání půdy s důrazem na zadržování vody v krajině. Jak ale zdůraznila, jde o návrh dokumentu, který se může ještě změnit.

S emisemi dopady větší

Emeritní profesor univerzity v Amsterodamu a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Josef Fanta navíc upozornil, že ČR si za 25 let nevytvořila strategii o ochraně a nakládání s krajinou. "Kdokoliv má možnost obchodovat s kusem krajiny tak, jak se mu zachce. Zanedbáváme skutečnost, že máme krajinu, která by měla být obhospodařována a mohlo by s ní být nakládáno jako s věcí veřejného zájmu, a nikoliv jako se záležitostí, kterou můžeme řešit jen tržními způsoby," řekl v pondělí Fanta na pražské tiskové konferenci k IPCC.

Zahraniční vědci IPCC varují, že bez rychlého snížení uhlíkových emisí budou dopady klimatické změny větší, než na jaké je člověk schopen se vůbec adaptovat. Čeští vědci navíc upozorňují na budoucí nedostatek vody v ČR a apelují na důslednější zadržování vody v krajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám